.

Διαφήμιση

 

 

User login

«Ορφανεύουν» χιλιάδες ακίνητα.Οι δυσβάσταχτοι φόροι, ευθύνονται για την αποποίηση κληρονομιάς.Υπάρχει λύση; Γράφει ο Μιχάλης Σπανουδάκης - Ασφαλιστής

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο σκοπός μιας οικογένειας ήταν «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της», τα πράγματα στη σημερινή εποχή άλλαξαν.

Πλέον όχι μόνο αποτελεί βάσανο η ακίνητη περιουσία αλλά λόγω της υπερφορολόγησης οι πολίτες είναι έτοιμοι να δωρίσουν στο κράτος τα σπίτια τους προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα!

Πριν το 2.000 η αποποίηση κληρονομίας ήταν έως σπάνιο φαινόμενο, ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τα ακίνητα.

Πλέον τείνει να γίνει κανόνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να πληρώσει περίπου 1.000 ευρώ το κομμάτι ανεξάρτητα από την αξία.

Κάπως έτσι τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας κατακλύζονται καθημερινά από ανθρώπους που πάνε να καταθέσουν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να... χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους.

Στην αποποίηση κληρονομιών οδηγούν πολύ κόσμο τα μεγάλα βάρη που έχουν οι περισσότερες κληρονομιές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση στα ακίνητα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καταφθάνουν σε καθημερινή βάση πολίτες προκειμένου να καταθέσουν τη γνωστή αίτηση αποποίησης κληρονομιάς και ουσιαστικά να… χαρίσουν στο κράτος το ακίνητό τους.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί των αιτήσεων:

– Στην Αττική κατατίθενται περίπου 10.000 με 12.000 αιτήσεις το χρόνο αιτήσεις, δηλαδή περίπου 200 την εβδομάδα, δηλαδή. 

– Στη Θεσσαλονίκη περίπου 5.000 ακίνητα και περισσότερα
– Στην Πάτρα πάνω από 1.600
– Στη Λάρισα οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000
– Στην Καλαμάτα πέρυσι κατατέθηκαν 356 αιτήσεις
– Στο Βόλο πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς

Η Ακίνητη Περιουσία λοιπόν, έχει δεχτεί μεγάλο φορολογικό βάρος τα τελευταία 10 έτη, με αποτέλεσμα, η ομαλή μεταβίβαση της στις επόμενες γενεές, να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες της σήμερα.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η περιπτώσεις αποποίησης κληρονομίας, έχουν πάρει μορφή << χιονοστιβάδας >> λόγο αδυναμίας των κληρονόμων να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μεταβιβάζονται στους << φυσικούς >> κληρονόμους ( παιδιά, συζύγους, εγγόνια κλπ), περιουσίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία ολόκληρης της χώρας, οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατακόρυφα από 29.200 το 2013, σε 41386 το 2014 και σε 45627 το 2015.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ? 

Και βέβαια υπάρχει, αφού σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε – εκ των προτέρων- την ασφαλιστική κάλυψη ενός καθορισμένου κεφαλαίου, σε περίπτωση αιφνίδιας απώλειας ζωής από ασθένεια η ατύχημα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, με το οποίο θα αποπληρωθούν οι φόροι κληρονομιάς και θα μεταβιβαστεί ελεύθερη φορολογικών υποχρεώσεων η ακίνητη περιουσία.

Σημειώνεται επίσης ότι η κάλυψη ενός καθορισμένου κεφαλαίου θα μπορούσε να αποπληρώσει και περιπτώσεις εκκρεμών δανείων

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ  - ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
  • Αλ. Διάκου 38 Ρόδος τηλ. 2241038400
    Μητροπόλεως 5 Κως τηλ. 2242024233

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση