Διαφήμιση

 

 

 

User login

Δημήτρης Γάκης: «Το πιλοτικό πρόγραμμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουρισμού»

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και οι βουλευτές του Βορείου Αιγαίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γεώργιος Πάλλης και Δημήτριος Σεβαστάκης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσαν ερώτηση αναφορικά με το «πιλοτικό πρόγραμμα» χορήγησης θεώρησης εισόδου (τουριστικής βίζας) βραχείας διάρκειας σε υπηκόους τρίτων κρατών για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για το 2018, καθώς και για το ρόλο του προγράμματος στην ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

Το θέμα της επέκτασης του «πιλοτικού προγράμματος» χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για το 2018, αποτελεί ένα θετικό παράγοντα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το «πιλοτικό πρόγραμμα», όπως έχει δείξει η εμπειρία από την εφαρμογή του τα τελευταία χρόνια, στηρίζει τις τοπικές οικονομίες, βοηθάει στην ανάπτυξη εναλλακτικών – ποιοτικών τουριστικών προϊόντων και συμβάλλει δυναμικά στη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό, η αύξηση των τουριστών τρίτων χωρών (κυρίως από τη Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία, Χώρες Μέσης Ανατολής) που παρατηρείται στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο), να συνδυαστεί με μια κατάλληλα και έγκαιρα σχεδιασμένη, σφαιρική πολιτική για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και με δράσεις προβολής των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο εξωτερικό.

Ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία καθορίζει μια πορεία προς την ανάκαμψη, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για στοχευμένη και δυναμική προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας στις αγορές-στόχους, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση τουριστών με ειδικά – ποιοτικού χαρακτήρα - ενδιαφέροντα, όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ιατρικός, περιηγητικός, αθλητικός, αναρριχητικός, καταδυτικός, οικολογικός, γαστρονομικός, θαλάσσιος, θρησκευτικός, μαθητικός, συνεδριακός και πολιτιστικός τουρισμός.

Επειδή, κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και με συντονισμένες ενέργειες ζητήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που ωφελούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδιαίτερα αυτά που βίωσαν πιο έντονα τις ροές προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Επειδή, η τακτική επανάληψη σε ετήσια βάση του «πιλοτικού προγράμματος, σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη χρονικά περίοδο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συνεισφέρει – σε συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών, τοπικών και κρατικών υπηρεσιών - στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Επειδή, η τουριστική ανάπτυξη επιβάλει την ολοκληρωμένη και ποιοτική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών, που με την κατάλληλη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Επειδή, η Πολιτεία αξιοποιεί έγκαιρα όλες τις θεσμικές δυνατότητες παρεμβάσεων στην ΕΕ για τη βέλτιστη εφαρμογή και την επέκταση του «πιλοτικού προγράμματος», με στόχο τόσο την ευρύτερη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όσο και την ποιοτική του αναβάθμιση, προς όφελος των τοπικών νησιωτικών οικονομιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός των ενεργειών της Κυβέρνησης σε επίπεδο παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα ανανέωσης της διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Σένγκεν», για το 2018, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που εφαρμόζεται το «πιλοτικό πρόγραμμα»;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία στις πύλες εισόδου των νησιών που εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα; Ποιός είναι ο σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση των αεροδρομίων και των λιμανιών (πύλες εισόδου) ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους, η απρόσκοπτη ροή και η ομαλή διακίνηση των επισκεπτών;
  3. Έχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα εφαρμογής του ασφαλούς, όπως έχει αποδειχθεί, «πιλοτικού προγράμματος» μέχρι σήμερα; Αν ναι, ποιά είναι τα ειδικά συμπεράσματα ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης, της οικονομικής δραστηριότητας και τα αναπτυξιακά οφέλη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών; 
  4. Σε ποιες ειδικές δράσεις προβολής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τουρισμό;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Δημήτριος Γάκης, Ηλίας Καματερός, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γεώργιος Πάλλης, Δημήτριος Σεβαστάκης

Γράφεις ελεύθερα...

Από ΠΙΝΟΣΕΤ σε ΟΜΠΑΜΑ μια ΔΕΘ δρόμος

http://www.readfree.gr/node/12555

 

Editorial

ZEUS D: Βαπτίσεις και Γάμοι στον Πανορμίτη

Μετά τις απίστευτες καλοκαιρινές βόλτες και τις παράκτιες ατελείωτες βουτιές, το πλοίο ZEUS D συνεχίζει τις εκδρομές του προς το νησί της Σύμης και μέσα στο φθινόπωρο, με στάση, όπως πάντα, στην εξωτική παραλία του Αγίου Γεωργίου για μπάνιο. Επίσης, κάποιες ημέρες της εβδομάδας, το πλοίο, με χωρητικότητα έως και (διακόσιους σαράντα) 240 επιβάτες, μπορεί να ναυλωθεί για ημερήσια κρουαζιέρα ή για κοινωνικές εκδηλώσεις, βαπτίσεις, γάμους κλπ στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης η για ομαδική εκδρομή, παραλιακά της Ρόδου.

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση