.

Διαφήμιση

 

User login

“Keep Aegean Blue”: Τον χαρακτήρα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, έλαβε στην Κάλυμνο η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue’’

Με ιδιαίτερη θέρμη η Κάλυμνος συμμετείχε στην δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, που στόχο έχει να διατηρήσει καθαρές τις ακτές και τον βυθό της θάλασσας στα νησιά της.

Η μακρά καταδυτική παράδοση της Καλύμνου, έδωσε στην δράση τον χαρακτήρα κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αφού εκτός από τους μαθητές, στους οποίους η δράση κατά κύριο λόγο απευθύνεται, έλαβαν μέρος ενεργά η Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Δυτών Καλύμνου, ο Σύλλογος Γυναικών Αυτοδυτών Καλύμνου  «Η κόρη της Καλύμνου» και  ο Κολυμβητικός Σύλλογος «Πρωτέας», με τον προπονητή του Μιχάλη Γλυνάτση.

Περισσότερα από 80 μαθητές  από το Λύκειο Νικοδήμου Καλύμνου, καθάρισαν την παραλία «Γέφυρα», με τον συντονισμό της επιχείρησης από την Κατερίνα Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού  για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος All for Blue” και με τη συμβολή του Επάρχου Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρου, του Δημάρχου του νησιού, Γιάννη Γαλουζή και του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Σταυλά.

Από την ακτή και τον βυθό της παραλίας Γέφυρα, οι μαθητές και οι δύτες έβγαλαν λάστιχα, σίδερα, σκοινιά, πλαστικά και άλλα αντικείμενα.

Η Κάλυμνος, είναι το τέταρτο νησί μετά τη Ρόδο, την Πάτμο και την Λέρο, όπου έλαβε χώρα η δράση Keep Aegaen Blue”,  η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, που γίνεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τον Οργανισμό All for Blue”.  Όσον αφορά  την Δωδεκάνησο, η δράση ολοκληρώνεται στην Κω και θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων.

Όπως και στα νησιά που προηγήθηκαν, η δράση βιωματικού καθαρισμού της παραλίας και του βυθού, συνοδεύτηκε και στην Κάλυμνο από περιβαλλοντικό σεμινάριο το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές και άλλοι ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά θέματα,   με αντικείμενο την σημασία  της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

H Κατερίνα Τοπούζογλου,  ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την δράση του Οργανισμού “All for Blue” που στόχο έχει να  άρει τις προκαταλήψεις σχετικά με τους καρχαρίες και να αναδείξει την συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε  έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Η περιβαλλοντική δράση κινείται σε δύο άξονες και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, καθώς  και  δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες νησιών, οι οποίες διεξάγονται  με απόλυτη ασφάλεια. Στον  καθαρισμό των ακτών που γίνεται παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, λαμβάνουν  μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού γίνεται μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης.

 

Editorial

GAS SERVICE

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαφήμιση