Διαφήμιση

 

 

 

User login

Nεκτάριος Iσκάς, executive chef: Tο ταξίδι από τη Pόδο… στην υπηρεσία των πιο απαιτητικών πελατών του πλανήτη!

Συνέντευξη στη 

Μαίρη Φώτη

Ο Νεκτάριος Ισκάς, είναι ένας καταξιωμένος σεφ που έχει εργαστεί στα καλύτερα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε celebrities, εμίρηδες, μεγιστάνες, από τον Αμπράμοβιτς μέχρι τους Scorpions και από την Meryl Streep μέχρι την Jennifer Lopez και την Christina Aguilera.

Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί πάρα πολλές φορές στην τηλεόραση, έχει δώσει συνεντεύξεις στα πιο γνωστά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και έχει κάνει 40 εκπομπές στο δορυφορικό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, προβάλλοντας με κάθε τρόπο τη Ρόδο και την Ελλάδα.

Στην συνέντευξή του στην «δ», δηλώνει… ορίτζιναλ Τριαντενός (!) αναφέρεται στην πορεία του, πώς έφτασε από τη Ρόδο να εργάζεται ως executive chef για τους πιο απαιτητικούς πελάτες του πλανήτη, κι ας ξεκίνησε τυχαία την ενασχόλησή του με το επάγγελμα, μας λέει ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει για την επιλογή του να εργάζεται στο εξωτερικό και συμβουλεύει τους νέους συναδέλφους του.

• Νεκτάριε, σε ποια μέρη στον κόσμο έχεις ταξιδέψει;

Σε πολλά. Εχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και από εκεί και πέρα Εμιράτα, Απω Ανατολή, Αφρική, Βόρεια Αφρική… Εχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στη Ρόδο. Από μικρό παιδί ξεκίνησα να εργάζομαι στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία. Στη Ρόδο όλες οι επιχειρήσεις είναι εποχιακές, οπότε ερχόταν ο χειμώνας και αντί να επιλέξω να πίνω τον φραπέ μου στο Ακταίον και να βλέπω την περαντζάδα, αποφάσισα να ψαχτώ στο εξωτερικό. Ηθελα να γνωρίσω νέες επαγγελματικές εμπειρίες και να ανεβάσω το επίπεδό μου. Ταξίδεψα σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία. Εκεί πέρα η γαστρονομία ήταν πολύ διαφορετική. Καινούριες τεχνικές μαγειρικής, νέες πρώτες ύλες, διαφορετικές κουλτούρες, και πολλή πολλή δουλειά… Κάθε άνοιξη επιστρέφαμε με νέα εφόδια στις βαλίτσες..

• Μόνιμα πότε έφυγες από τη Ρόδο;

Ξεκίνησα την πορεία μου ως Executive Chef εκτός Ρόδου, και έπειτα έμεινα στο Grand Ressort Lagonissi για 7 χρόνια τα οποία για μένα ήταν σταθμός στην καριέρα μου με πάρα πολλές επαγγελματικές προκλήσεις. Συνέχισα να εργάζομαι τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και να ταξιδεύω χειμώνα εκτός χώρας. Τελευταίος μου σταθμός στην Ρόδο για δύο χρόνια ήταν το Rhodos Palladium όπου είχα την ευτυχή εμπειρία να συνεργαστώ με την οικογένεια Κάτρη, τους οποίους θεωρώ από τους ελάχιστους γνήσιους ξενοδόχους. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί πράγματι οι άνθρωποι αυτοί είναι γνήσιοι ξενοδόχοι, δεν είναι κάποιοι που παριστάνους τους ξενοδόχους. Το 2013 έφυγα πλέον μόνιμα…

• Από το 2013 που έφυγες, πού έχεις δουλέψει;

Εχω δουλέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – στο Αμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι- στο Μαρόκο, στην Νιγηρία, στην Αλγερία και τώρα είμαι στην Αίγυπτο. Πρόκειται για luxury ξενοδοχεία, ανήκουν σε αλυσίδες διεθνούς επιπέδου και προσπαθούμε να παρέχουμε στους πελάτες μας πάντα το καλύτερο. Οι πελάτες μας, έχουν εμπειρίες από διάφορα ξενοδοχεία απ΄όλο τον κόσμο και δεν συμβιβάζονται με το μέτριο ή το σχεδόν καλό. Θέλουν το καλύτερο. Στο ξενοδοχείο που εργάζομαι τώρα, είμαστε λιγότερα από 500 μέτρα, δίπλα στις Πυραμίδες. Το Marriott Mena House είναι ένα ξενοδοχείο εμβληματικό για την Αίγυπτο, είναι ένα από τα δύο παλάτια που ανήκαν στον βασιλιά, είναι 180 ετών ξενοδοχείο.

Η Marriott το έχει διαμορφώσει, όπως και το JW Marriott Hotel, εγώ είμαι γενικός σεφ και στα δύο. Το Marriott Mena House έχει γίνει ένα τεράστιο κέντρο δεξιώσεων, έρχονται χιλιάδες άτομα, όπως και οι πλούσιοι Αιγύπτιοι και όχι μόνο οι πλούσιοι. Πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό έρχονται εδώ για να κάνουν τους γάμους τους. Και ο γάμος στον αραβικό κόσμο είναι κάτι ιδιαίτερο. Εδώ στην κυριολεξία παντρεύονται μια φορά και τα δίνουν όλα. Χθες είχαμε έναν γάμο, υπερπαραγωγή, κάτι παραπάνω από Χόλιγουντ, φτάνει πια στα όρια της ασυδοσίας. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε μια Ελληνο-αιγύπτια η οποία πλήρωσε και έφερε από την Αμερική όπου ζούσε, 260 οικογένειες, τους πλήρωσε τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής εδώ στο ξενοδοχείο, για να τους κάνω ελληνικό γάμο. Άλλη νύφη, μόνο για την ημέρα του γάμου της, ζήτησε να της χτίσουμε ένα Αιγυπτιακό ανάκτορο, το οποίο την άλλη μέρα το γκρεμίσαμε!

• Αρα, μιλάμε για υπηρεσίες όχι απλώς υψηλού επιπέδου, έχεις να διαχειριστείς απαιτήσεις ανθρώπων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο.

Απαιτήσεις εξωπραγματικές. Κυρίως απο ανθρώπους που έχουν γίνει ξαφνικά πλούσιοι, με οποιονδήποτε τρόπο και δεν ξέρουν πώς να ξοδέψουν τα χρήματά τους κι απλά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους άλλους…

• Το πιο εξωπραγματικό που σου έχουν ζητήσει ποιο είναι;

Ημουν στο Αμπου Ντάμπι Desert Island, το οποίο είναι ένα νησί που ανήκει στην Εμίρη και βρίσκεται στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας και Αμπου Ντάμπι. Εκεί, είναι το παλάτι του βασιλιά και έχει κάνει και τρία ξενοδοχεία για τα 4.000 μέλη της οικογένειάς του. Κάποια στιγμή αφού και τα 4.000 μέλη της οικογένειας επισκέφθηκαν το νησί, το άνοιξε μετά για το κοινό. Είναι ένα νησί μέσα στον αραβικό κόλπο που ήταν ερημικό και ο εμίρης έφερε 20.000 άγρια ζώα από την Αφρική. Εγώ τότε ήμουν στην Νιγηρία και με έφερε από εκεί. Ενας από τους πολύ ιδιαίτερους πελάτες που είχαμε μού ζήτησε μια μέρα σοκολατούχο γάλα καμήλας! Πώς είναι δυνατόν να έχεις μέσα στο ψυγείο σου σοκολατούχο γάλα καμήλας; Εστειλα ένα από τα υδροπλάνα που είχαμε και εξουσιοδότησα τον πιλότο να πάει στο Ντουμπάι να μου φέρει τέσσερα λίτρα σοκολατούχο γάλα καμήλας! Πληρώσαμε το αεροπλάνο 11.000 δολάρια!

• Τις γνώσεις αυτές πού τις απέκτησες;

Εγώ ξεκίνησα να δουλεύω εντελώς τυχαία. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα κάνω αυτό το επάγγελμα. Ο θείος μου και νονός μου ήταν σεφ και με βοήθησε να μπω σε αυτόν τον χώρο. Πήγα κι έβγαλα, έτσι για να έχω τότε ένα χαρτί, το ταχύρρυθμο Τμήμα της Τουριστικής Σχολής της Ρόδου. Επειτα, περνώντας τα χρόνια, και βλέποντας ότι έπρεπε να ακολουθήσω τις νέες τάσεις για να ανεβάσω το επίπεδό μου, παρακολούθησα και διάφορες άλλες σχολές στην Ελβετία και στη Γαλλία. Σεμινάρια, εκπαίδευση… Η βασική εκπαίδευση βέβαια γίνεται πάνω στη δουλειά. Ολες οι μεγάλες εταιρείες που έχω δουλέψει στο παρελθόν έχουν πάρα πολύ υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά προγράμματα.

• Οι πιο vip άνθρωποι που έχεις μαγειρέψει;

Στο Grand Ressort Lagonissi το οποίο θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο από το 2002 μέχρι το 2009 ήταν μια από τις υψηλότερου επιπέδου τουριστικές μονάδες σε όλο τον κόσμο, είχα την ευκαιρία να μαγειρέψω για πάρα πολλούς celebrities, όπως Christina Aguilera, Jennifer Lopez και αναφέρομαι σε αυτές γιατί μου αρέσουν. Πάρα πολλούς τραγουδιστές όπως οι Scorpions, ηθοποιούς… Ολο το καστ τότε της ταινίας «Mamma Mia» η Μέριλ Στριπ, ο Πιρς Μπρόσναν, ο Κόλιν Φερθ και ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ. Είχα για ένα μήνα τον Αμπράμοβιτς και κάθε βράδυ όταν τέλειωναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά τη 01.40 πήγαινα στη σουίτα του για να του κόψω καρπούζι το οποίο το είχε φέρει με το λίαρ τζετ του από το Καζακστάν, γιατί εκεί θεωρείται ότι υπάρχουν τα καλύτερα καρπούζια. Για θέμα λοιπόν υγείας και ασφάλειας έπρεπε να το κόψω μπροστά του και να το δοκιμάσω και μετά να του το δώσω να το φάει…

Σε πολιτικούς δεν αναφέρομαι γιατί δεν τους έχω και ιδιαίτερη εκτίμηση. Από όταν γνώρισα τους πολιτικούς απο κοντά με την γλίτσα τους, σταμάτησα να ψηφίζω. Εχω να ψηφίσω πάνω από 20 χρόνια. Τα πιο ακραία όμως τα έχω συναντήσει στις αραβικές χώρες. Στην Αλγερία, ήμουν σε ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα, όπου καθημερινά φιλοξενεί 10.000 με 12.000 άτομα και μία χώρα που είναι στρατικοποιημένη και όλα τα νήματα τα κινούν οι στρατηγοί, συνέβαιναν πολλά ακραία πράγματα… Σε όλα τα μέρη που πήγαινα είχα πάντα μαζί μου μια ομάδα από Ρόδιους σεφ. Υπάρχουν πολλοί Ροδίτες σεφ που δουλεύουν στο εξωτερικό, διαπρέπουν και κάνουν πολύ μεγάλη καριέρα. Προσπαθούμε συνέχεια να μεταφέρουμε, όσο γίνεται, την ελληνική κουζίνα και στοιχεία της ροδίτικης εκεί όπου εργαζόμαστε. Δυστυχώς στα τελευταία χρόνια, δεν είναι και το καλύτερο περιβάλλον για να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω. Ολοι μας αγαπάμε τη Ρόδο, την πατρίδα μας, είμαι τοπικιστής αλλά οι οικονομικές καταστάσεις μάς έχουν οδηγήσει εδώ που είμαστε. Δεν είμαστε άσχημα, δεν παραπονιέμαι αλλά όλες οι επιλογές έχουν το τίμημά τους. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένειά σου, μακριά από τους γονείς σου, την σύζυγό σου και τα παιδιά σου. Είναι δύσκολες οι συνθήκες ζωής σε διάφορα μέρη. Για παράδειγμα ήμουν δύο χρόνια στην Νιγηρία, που είναι από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες χώρες που έχω ταξιδέψει. Είχα μαζί μου και αρκετούς Ροδίτες και Ελληνες σεφ. Απαιτεί θυσίες η δουλειά μας.

• Εσύ τι έχεις θυσιάσει;

Την προσωπική μου ζωή. Η σύζυγος και τα παιδιά μου, είναι στη Ρόδο όπως και οι γονείς μου. Σε αυτά τα μέρη δεν είναι εύκολο να ταξιδέψεις με την οικογένειά σου, δεν είναι Ευρώπη. Εχω δύο παιδιά ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Η κόρη μου σπουδάζει ιατρική στο εξωτερικό και ο γιος μου σύντομα θα μπει κι αυτός στον τουριστικό κλάδο.

• Θα ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά;

Δεν θέλει να γίνει σεφ, θέλει να γίνει απευθείας διευθυντής.

• Το αγαπημένο σου πιάτο ποιο είναι;

Ο,τι έχει να κάνει με θαλασσινά.

• Στη Ρόδο έρχεσαι συχνά;

Προσπαθώ να είμαι κάτω κάθε Αύγουστο που έρχεται και η κόρη μου για διακοπές. Τις γιορτές δεν είναι εύκολο επειδή ο σεφ εκείνη την περίοδο πρέπει να είναι πάντα στο πόστο του. Λίγο μετά όμως προσπαθώ να είμαι στη Ρόδο.



• Τα παιδιά σου θα ήθελες να φύγουν στο εξωτερικό;

Ναι. Από μικρά τους έδωσα όλα τα εφόδια για να μπορούν να σπουδάσουν και να ζήσουν στο εξωτερικό. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αγαπάω πάρα πολύ τον τόπο μου και την πατρίδα μου όμως έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις είναι δύσκολο να ζεις εκεί. Όσο είμαι εκτός, σκέφτομαι πότε θα γυρίσω στη Ρόδο και όταν έρχομαι απογοητεύομαι. Μετά το 2010 έφυγαν πάρα πολλοί Ρόδιοι στο εξωτερικό που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς, στην ιατρική, στις κατασκευές, ως επιστήμονες κτλ. Στη Μέση Ανατολή και όπου έχω ταξιδέψει, στις αραβικές χώρες μας αγαπάνε εμάς τους Ελληνες και υπάρχουν πατριώτες σε πολύ υψηλά ιστάμενες θέσεις. Στην Αλγερία, που είναι μια πολύ δύσκολη χώρα είχε 26 Ελληνες και πήγα εγώ με την ομάδα μου και γίναμε 31! Εκεί είναι ένας Ροδίτης αρχιτέκτονας ο οποίος χτίζει μια πόλη μέσα στην έρημο και είναι ο αρχηγός του έργου. Στη Νιγηρία, το 2013, που ήταν η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου, είχε ξεσπάσει ο Εμπολα, πέθανε πολύς κόσμος. Τότε είχε έρθει ένας Ροδίτης γιατρός, ένα παιδί 26 χρονών που αφιλοκερδώς πήρε το αεροπλάνο και πήγε εκεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και επιτέλεσε σημαντικό έργο. Την ίδια περίοδο, στην Γκάνα είναι ένας Ρόδιος ιερέας, ο Σάββας από την Κρητηνία, ο οποίος έχει κάνει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο εκεί. Μέσα στη ζούγκλα έχει χτίσει ορφανοτροφεία, εκκλησίες, έχει πάρει νερό σε χωριά που εκεί αυτό είναι πολυτέλεια. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι. Εγώ απλώς κάνω μια δουλειά στο εξωτερικό, εκείνοι όμως προσφέρουν έργο σημαντικό και κανείς δεν το ξέρει… Ερχονται στη Ρόδο, θα πάνε στο χωριό τους και θα ξαναφύγουν χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς.

• Το πρώτο πράγμα που κάνεις ποιο είναι όταν έρχεσαι στη Ρόδο;

Να ανέβω στον Φιλέρημο! Είμαι Τριαντενός ορίτζιναλ!

 Τους νέους συναδέλφους σου στη Ρόδο που είτε τώρα θα μπουν στον χώρο είτε κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα, τι θα τους συμβούλευες;

Να πάρουν μια βαλίτσα, να μπουν σε ένα αεροπλάνο και να ακούσουν δυνατά το τραγούδι των Boney M “One way ticket”.

• Υπό ποιες συνθήκες θα επέστρεφες;

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές να γυρίσω, δεν είναι εύκολο να ζεις μόνος σου μακριά από την οικογένειά σου. Όμως όταν σκέφτεσαι το επίπεδο δουλειάς με την επιστροφή και τις δυνατότητες που θα έχεις, το ξανασκέφτεσαι. Βλέπω τι γίνεται, αφουγκράζομαι την αγορά, δεν μπορώ να πω ότι το σκέφτομαι άμεσα. Ο Θεός μόνο ξέρει πότε θα γυρίσω.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Γράφεις ελεύθερα...

Από ΠΙΝΟΣΕΤ σε ΟΜΠΑΜΑ μια ΔΕΘ δρόμος

http://www.readfree.gr/node/12555

 

Editorial

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση