Διαφήμιση

 

 

User login

Κάλλιστος Διακογεωργίου: «Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η δημιουργία Λευκώματος, ιστορίας και παράδοσης της Δωδεκανήσου.»

Συνάντηση με τον Καθηγητή Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, τ. Αντιπρύτανη κ. Σπύρο Συρόπουλο.

«Βασικός πυλώνας, στον οποίο στηρίζεται η ιστορία κάθε τόπου, είναι η Λαογραφία. Η καταγραφή υλικού, όπου, αποτυπώνεται ο παραδοσιακός πολιτισμός, προϊόν πληρέστατης δυνατής μελέτης, από εξειδικευμένες ομάδες φορέων. Το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αποφάσισε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  για τη δημιουργία «Λευκώματος ιστορίας και παράδοσης» ώστε το αποτέλεσμα να είναι πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης. Προς τον σκοπό αυτό και με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για τη συγκεκριμένη δράση, συναντηθήκαμε σήμερα με τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Συρόπουλο, εξαίρετο ιστορικό, προκειμένου να γίνει σωστή καταγραφή και να παραδοθεί σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δήμους και  Πολιτιστικά Σωματεία» δήλωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, μετά τη συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας, με τον Καθηγητή Μεσογειακών Σπουδών, τ. Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρο Συρόπουλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην καταγραφή του λαογραφικού υλικού, που παραδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα από ήθη, έθιμα, τοπικές γιορτές, ενδυμασίες, παραδοσιακά επαγγέλματα, αντικείμενα, παραδοσιακές γεύσεις κ.λπ. θα ζητηθεί επίσης η συμβολή σε γνώσεις από εξειδικευμένους φορείς, (Δήμους, Πολιτιστικά Σωματεία κ.λπ.) για την  άριστη καταγραφή των δεδομένων. Θα καταγραφεί και θα αποτυπωθεί ο πολιτιστικός μας πλούτος, προκειμένου να διασωθεί από την αφάνεια και τη φθορά του χρόνου, αλλά και να αναδειχθεί, για να γίνει γνωστός στο παγκόσμιο κοινό.

Μετά τη συνάντηση, ο Καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών, τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Συρόπουλος τόνισε: «Με χαρά χαιρετίζω την πρόταση για συνεργασία στην προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας και παράδοσης των νησιών της Δωδεκανήσου και των χωριών της. Η διάσωση και ανάδειξη της ιστορία και της λαογραφικής παράδοσης του τόπου μας δεν αποτελεί μόνο ενδιαφέρουσα έρευνα αλλά και ουσιαστική ανάγκη διατήρησης της Πολιτισμικής κληρονομιάς και της ταυτότητας μας. Όσον αφορά στο κομμάτι της ιστορικής παράδοσης θα ανταποκριθώ με χαρά στην πρόταση του κ. Διακογεωργίου και είμαι βέβαιος ότι και άλλοι συνάδελφοι με σχετικά επιστημονικά αντικείμενα από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος».

Κάθε νησί, κάθε χωριό θα αναφέρεται  σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Στη βάση δεδομένων που θα ψηφιοποιηθεί επίσης, θα έχουν πρόσβαση και οι μελλοντικοί μελετητές.  Πρόκειται ουσιαστικά, για μια πρωτοποριακή προσπάθεια, που αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο, καθώς για πρώτη φορά και οι κάτοικοι ενός τόπου, θα επιστρατευθούν, για την εμπεριστατωμένη αποτύπωση και τη διάσωση του πολιτισμού τους, αφού το «Λεύκωμα ιστορίας και παράδοσης της Δωδεκανήσου», θα εμπλουτισθεί με φωτογραφικό υλικό, για να φωτισθεί η πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα.

«Ο πλούτος των τεκμηρίων αυτών, θα αποτελέσει  πολύτιμο εργαλείο για τους σύγχρονους και μελλοντικούς ιστορικούς και εγχειρίδιο μελέτης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας όλων των βαθμίδων, με μοναδικές πληροφορίες για την καθημερινότητα, τις δραστηριότητες και τη ζωή γενικότερα των Δωδεκανησίων, των δύο τελευταίων αιώνων. Ο ντελάλης, ο χαμάλης, οι μοδίστρες, ο ασπριτζής, ο μάστορης, ο φωτογράφος, οι τσαγκάρηδες, οι ράφτες, οι σαμαράδες, οι σιδεράδες, οι έμποροι, οι καφετζήδες, οι μουσικάντηδες, οι αραμπατζήδες, οι χαλβατζήδες, οι επιστήμονες, ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο παππάς και πλήθος παραδοσιακών επαγγελμάτων,  τα ελαιοτριβεία και τα σαπωνοποιεία, οι δημιουργοί ποτών, γλυκισμάτων, οι υφάντρες, οι μοδίστρες, ο μόχθος της αγροτικής οικογένειας για τον επιούσιο, ο αγώνας γεωργών, ψαράδων και σφουγγαράδων για την επιβίωση της φαμίλιας, το λιομάζωμα και το συκογύρι, οι αγροφύλακες και όσοι «εμβολίαζαν τα αγριόδενδρα, που έδιναν πλήθος καρπών  και που μαζί τους χάθηκαν οι δεκάδες ποικιλίες δένδρων, θα περάσουν επίσης, μέσα από μια σειρά φωτογραφικών τεκμηρίων, που αποτυπώνουν την αναπόφευκτη πρόοδο και τη σταδιακή μετάβαση από τα πρωτόγονα μέσα στον σημερινό αυτοματισμό.

Η μετανάστευση στην Ανατολή, στις Παραδουνάβιες χώρες, στη Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Γερμανία, θα περάσουν επίσης μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος» κατέληξε ο κ. Διακογεωργίου.

Editorial

ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΤΣΗ

ΠΑΠΑΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΝΑ)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

με την παράταξη  του  ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΥΝΟΥ

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

ΆΡΘΡΟ

Για μία νέα στρατηγική στην Τουριστική Οικονομία

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση