Διαφήμιση

 

 

User login

Με την ευκαιρία της σημαντικής δωρεάς της οικογένειας Σεμερτζίδη στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Εκπροσωπώντας τα Μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά, που  θα φιλοξενήσουμε μόνιμα στους χώρους του Νεστορίδειου Μελάθρου, την σημαντική - από κάθε άποψη – δωρεά των 103 έργων του αείμνηστου Βάλια Σεμερτζίδη (1911-1983). Η πραγματοποίηση της έκθεσης ολοκληρώνει μια επίπονη δυσχερή, αλλά γοητευτική  εκ του αποτελέσματος διαδρομή με αφετηρία τις αρχές του 2016.

       Τότε που με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης των έργων του Βάλια της συλλογής του ΕΒΕΔ στους χώρους του Μουσείου μας, ανακοινώθηκε εκ μέρους της οικογένειας Σεμερτζίδη από την ερίτιμη κα. Ρούλη,  η αξιέπαινη πρόθεσή τους για τη δωρεά  αντιπροσωπευτικών έργων, όλης της μακρόχρονης καλλιτεχνικής διαδρομής του αείμνηστου σπουδαίου εικαστικού.  

       Ο Βάλιας Σεμερτζίδης, ένας αγωνιστής στον στίβο της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ανθρώπινου μόχθου, της αξιοπρέπειας και της τέχνης, μαθητής του Παρθένη, που ωστόσο εγκαίρως αυτονομήθηκε, ανοίγοντας δικούς του εκφραστικούς δρόμους, υπήρξε  όπως  οι  περισσότεροι  γνωρίζουν,  θιασώτης  της  Ρόδου, που την θεωρούσε

 δεύτερη πατρίδα του. Την ερεύνησε και την αγάπησε, όσο ελάχιστοι καλλιτέχνες, μαθαίνοντάς μας κι εμάς να την βλέπουμε μέσα από ένα βαθύτερο και συναισθαντικό πρίσμα. Η ιδιαιτερότητα της ματιάς του, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους χειριζόταν την εικαστική του γλώσσα, τόσο στην ζωγραφική, όσο και στην χαρακτική, μας έδωσαν μια πλειάδα από σπουδαία έργα, που μνημειώνουν την ζωή και τις μνήμες του νησιού μας, διαφωτίζοντας κυρίως τις σχέσεις  ανάμεσα στην φύση και στον  άνθρωπο. Μέσα από τα έργα του, που συνδυάζουν τον ρεαλισμό με τον εξπρεσιονισμό, αναδύεται ένας σύγχρονος ουμανισμός, με αρχές και ιδεώδη, αλλά και με βαθιές αλήθειες,  που  γεφυρώνουν το παρόν  

Αυτοπροσωπογραφία, τέμπερα σε χαρτόνι 31Χ38 εκ. 1944

μας, κάνοντάς μας υπερήφανους, αλλά και με την υποχρέωση να διατηρήσουμε τις ουσιαστικές ποιότητες της ζωής μας, που εκείνος μας υπέδειξε. Τα έργα του Βάλια Σεμερτζίδη, με βάση αυτή την σημαντική δωρεά που σήμερα πραγματώνεται, θα μας εμπλουτίσουν ψυχικά και πνευματικά, από εδώ και στο εξής, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να τα συναναστρεφόμαστε συχνά και να τα μελετούμε, προτρέποντας και τις νεώτερες γενιές, να ενσκήψουν στην αδιαμφισβήτητα κορυφαία και πολυδιάστατη συνεισφορά αυτού του μέγιστου καλλιτέχνη κι ανθρώπου.

       Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια για την απλόχερη προσφο-

ρά και ιδιαίτερα στη Ρούλη Σεμερ- τζίδη για την ιδέα, τη Νίκη, τη Βαλεντίνη και τη Μαρία για την  πρόθυμη συμπα- ράσταση και τη διαθεσιμότητα τους.          

     Ευχαριστίες οφείλουμε στον

ομότιμο καθηγη-  

τη Ιστορίας της

Στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας στους πρόποδες του Ατταβύρου 1965

Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης  Νίκο Χατζηνικολάου, για την άρτια επιστημονικά δημιουργία της έκδοσης καθώς και για την ενδελεχή επιμέλεια της έκθεσης.

       Στη Λένα Κατσανίκα Αρχιτέκτονα – Μουσειολόγο για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

 Στον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για το ενδιαφέρον στην όλη πορεία του εγχειρήματος, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου θερμό συμπαραστάτη της προσπάθειας

       Σε όλα τα Μέλη του Δ.Σ την αντιπρόεδρο Μαρίνα Μπόνη,  το Μιχάλη Βομβύλα, τη Μαίρη Μαντζόν, τον Κώστα Νεοφύτου, τη Ρέα Παπαχρήστου–Τσέλιου, τη Σταματία Στεργενάκη και τη διοικητική  υπάλληλο Ισμήνη Κουφού, για την ενεργό συμμετοχή τους στο περιπετειώδες χρονικό της προετοιμασίας της έκθεσης.

       Στο Δ.Σ και τον Πρόεδρο της ΔΕΡΜΑΕ Γιώργο Κακούλη, για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια όσον αφορά τον ευπρεπισμό των κτηρίων του Μουσείου.    

        Στο Γιώργο Νικητιάδη, που κινητοποιήθηκε από τους πρώτους στην αρχική περίοδο  σύλληψης της ιδέας της δωρεάς.

       Τους μείζονες χορηγούς Aegean Airlines και Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για την ευγενή και απλόχερη στήριξή τους.

       Προσκαλούμε το κοινό της πόλης μας κυρίως το φιλότεχνο, (στα εγκαίνια το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18.00, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο), να τιμήσει με την παρουσία του τον αείμνηστο καλλιτέχνη, τους δωρητές και όσους κατόρθωσαν με επιμονή, υπομονή και πολλή θέληση να παρακάμψουν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, τεχνικά, οικονομικά, διαδικαστικά, με αποτέλεσμα η δωρεά να γίνει πραγματικότητα και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, η πλουσιότερη σε σημαντικότητα έργων περιφερειακή Πινακοθήκη της χώρας μας.

Δρ Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Editorial

ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΤΣΗ

ΠΑΠΑΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΝΑ)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

με την παράταξη  του  ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΥΝΟΥ

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

ΆΡΘΡΟ

Για μία νέα στρατηγική στην Τουριστική Οικονομία

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση