.

Διαφήμιση

 

User login

Συνάντηση του Δημήτρη Γάκη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το Ινστιτούτο Δικαίου της Θάλασσας και το κτηριακό των Δικαστικών Μεγάρων σε Ρόδο και Κω

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, σύσκεψη με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιο Σάρλη, με αντικείμενο ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου στη Δωδεκάνησο.

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε θέματα που απασχολούν το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου που εδρεύει και λειτουργεί στη Ρόδο και το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των κτηρίων των Δικαστικών Μεγάρων Ρόδου και Κω.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νικόλαος Σκούρτος, έγινε ενημέρωση για το μέχρι σήμερα σημαντικό ερευνητικό έργο του, που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του Ινστιτούτου και της Ροδιακής ναυτικής παράδοσης στη διασύνδεση πολιτισμών, λαών και οικονομιών με υπόβαθρο τη θάλασσα της Μεσογείου. Συζητήθηκαν το θέμα της στελέχωσης του Ινστιτούτου για περαιτέρω ανάπτυξη και ακόμη εντονότερη διεθνή παρουσία καθώς και το κτηριακό του πρόβλημα. Ο Δημήτρης Γάκης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης ούτως ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού στο αίτημα του Ινστιτούτου προκειμένου να αρχίσουν οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του κτηρίου που στεγάζεται το Ινστιτούτο στην οδό Ιπποτών, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη σύσκεψη, οι κύριοι Γάκης και Σκούρτος αναφέρθηκαν αναλυτικά στο σημαντικό έργο του Ινστιτούτου σχετικά με τη μελέτη και έρευνα του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας, τόσο από γεωπολιτική άποψη όσο και ως πρώτη δύναμη παγκοσμίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, τονίζοντας, παράλληλα, και τη διεθνή αναγνώριση του έργου του Ινστιτούτου στον τομέα της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν στην ίδρυση και λειτουργία από το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με άλλα πέντε σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, από τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη, της Ροδιακής Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας που οργανώνεται στη Ρόδο για 23 συνεχή χρόνια (1996 – 2018) και στην οποία έχουν φοιτήσει διπλωμάτες, στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών, ερευνητές και πανεπιστημιακοί, από 123 χώρες. Για τη δράση του αυτή το Ινστιτούτο έχει πολλάκις τιμηθεί διεθνώς και ειδικότερα, είναι σημαντικό να αναφερθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της 11ης Δεκεμβρίου 2018, με το οποίο η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της Ροδιακής Ακαδημίας ως διεθνούς ακαδημαϊκής διοργάνωσης αφιερωμένης στην επιμόρφωση και εξειδίκευση στο δίκαιο της θάλασσας.

Για να συνεχίσει το έργο αυτό, αλλά και η υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου που προωθούν την ανάπτυξη συνεργασιών με συλλογικούς θεσμούς σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, όπως η πρόταση για τη δημιουργία «Δικτύου Δικηγορικών Συλλόγων Παρακτίων Πόλεων Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου για την Προστασία του Περιβάλλοντος», θα πρέπει να ολοκληρωθεί η στελέχωσή του με το επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του Ινστιτούτου, τόνισαν στον γενικό γραμματέα οι δύο άνδρες.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης, ενημέρωσε διεξοδικά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα χρόνια προβλήματα των Δικαστικών Μεγάρων στη Ρόδο και στην Κω, τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης των υποδομών αλλά και τη σημασία της «εικόνας» των κτηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Δωδεκάνησο. Οι εργασίες αποκατάστασης σε Ρόδο και Κω πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας την ανάγκη του καλού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση των έργων που θα επιλύσουν τα προβλήματα της ασφαλούς λειτουργίας των κτηρίων.

Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε για το θέμα και στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου και Κω, παρουσία των βουλευτών Δωδεκανήσου Δ. Γάκη και Ηλ. Καματερού. 

Editorial

GAS SERVICE

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαφήμιση