.

Διαφήμιση

 

User login

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΛΑΜΑΣΤΡΑΚΗ - Ο επιτελικός ρόλος της Περιφέρειας στην δημιουργία Πολιτιστικού Δικτύου Νήσων

Αναγκαία η ίδρυση  Περιφερειακού Φορέα Πολιτισμού (Πε.Φο.Πο) στο Νότιο Αιγαίο

Αξιοποιούμε τα χρήματα των νησιωτών στον τομέα του πολιτισμού βάζοντας τέλος στην μικροπολιτική για τα Πανηγύρια.

            Η έλλειψη ενός κεντρικού πολιτιστικού φορέα που θα στοχεύει στην πολιτιστική συνοχή των νησιών μας,  επιβάλλει την άμεση δυνατή δημιουργία του. Βασική επιδίωξη θα  είναι η δημιουργία δικτύου όλων των δραστηριοποιούμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, συλλόγων, σχημάτων αλλά και ατόμων στον χώρο του πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο.

            Ενός πολιτιστικού δικτύου όχι μόνο με υποστηρικτικό ρόλο  αλλά και της συνδιαμόρφωσης δρώμενων όπως φεστιβάλ και εκδηλώσεις συνυφασμένα με την ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις των νησιών μας. Πρωτοποριακές εκδηλώσεις αυξημένου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος εντός και εκτός της χώρας που θα προσελκύσουν αναλόγου επιπέδου συμμετέχοντες.

            Προϋπόθεση βέβαια του εγχειρήματος είναι ο προτεινόμενος κεντρικός πολιτιστικός φορέας να διαμορφώσει μέσα από ανοιχτό διάλογο και δημοκρατικό προγραμματισμό, τόσο κριτήρια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, όσο και μιας κοινή στρατηγικής ενίσχυσης, ανάδειξης και προβολής των καλλιτεχνικών προσπαθειών στα νησιά μας.

Μιας Στρατηγικής που στον πυρήνα της θα έχει τη διαφύλαξη, προστασία, ανάπτυξη και τουριστική προβολή του πολιτισμού και των καλλιτεχνικών δρώμενων των νησιών μας.     

            Ο προτεινόμενος Περιφερειακός Φορέας Πολιτισμού (Πε.Φο.Πο.) Νοτίου Αιγαίου θα αναλάβει τον ρόλο της εκπόνησης  συνολικού σχεδίου πολιτιστικής δράσης και ανάπτυξης με την ενεργό συμμετοχή  όλων των δημόσιων ή αυτοδιοικητικών δομών  και ιδιωτικών φορέων πολιτισμού των νησιών μας.

            Παράλληλα θα συμβάλει τόσο την μεταξύ των νησιών πολιτιστική  επικοινωνία και διάδραση, όσο και την παρουσίαση της διαχρονικής πολιτιστικής μας παράδοσης και νεότερης δημιουργίας  στους επισκέπτες των νησιών μας, Έλληνες και ξένους.

            Ένα ετήσιο συνεπές πολιτιστικό ημερολόγιο-καλεντάρι του Νοτίου Αιγαίου, που θα απεικονίζει τα ιστορικά βήματα και την αλληλεπίδραση του πολιτισμού μεταξύ των νησιών μας, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της παράδοσης μας, αλλά και των επιτευγμάτων σύγχρονων καλλιτεχνών, ομάδων ή συλλόγων.

            Αποτελεί την πλατφόρμα προβολής και δημιουργίας τόπου προορισμού καλλιτεχνών ή επισκεπτών που έχουν στις προτεραιότητες τους πολιτιστικά δρώμενα. Θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προφίλ και της επιλογής των νησιών μας, από ημεδαπούς και αλλοδαπούς  επισκέπτες  και  ως τόπων τέλεσης εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού σ’ όλα τα νησιά μας.

Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει νέα και πρωτοποριακή πολιτιστική δημιουργία στα νησιά, ώστε να μην στεκόμαστε μόνο στο ένα πόδι, αυτό της ιστορικής μας παράδοσης.        Οφείλουμε δηλαδή να στηρίξουμε καινοτόμες προσπάθειες συλλόγων και ιδιωτών που σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες λόγω περιορισμένου πληθυσμού και αυξημένου κόστους διασύνδεσης παράγουν αξιόλογο πολιτιστικό αποτέλεσμα.       

H συνεργασία με τα Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια να συμβάλει σε ξενόγλωσσες καλλιτεχνικές παραγωγές  το καλοκαίρι, οι οποίες θα μπορούν να συμβάλουν στην βιωσιμότητα σχημάτων το χειμώνα.         

            Επίσης οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αξιόλογες και βιώσιμες προσπάθειες ιδιωτών που έχουν συστήσει πολυχώρους ως καλλιτεχνικά κύτταρα και να τους εντάξουμε στον Περιφερειακό Φορέα Πολιτισμού (Πε.Φο.Πο.) Νοτίου Αιγαίου ως εταίρο.

            Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η προσέγγιση του πολιτισμού ως μια διαδικασία απλά χρηματοδότησης φορέων αρεστών και όχι αρίστων με καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια.

            Η εποχή της αδιαφάνειας και της σπατάλης τελειώνει με την επόμενη Περιφερειακή Αρχή, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό.

            Οφείλουμε σίγουρα να στηρίζουμε λαογραφικές εκδηλώσεις με τρόπο αποδοτικό και όχι σπαταλώντας χρήματα σε ανούσιες και υποβαθμισμένες καλύψεις και προβολές με διαδικασίες που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα.

            Επιτέλους οι άυλες δράσεις πρέπει να προσθέτουν προστιθέμενη αξία και στην τοπική κουλτούρα, αλλά και στα νησιά μας ως προορισμός τουριστών με λαογραφικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

            Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε απέναντι στους νησιώτες ότι θα εγκαινιάσουμε μια ουσιαστική πολιτική στήριξης του πολιτισμού, αφήνοντας πίσω την "μικροπολιτική για τα πανηγύρια" της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής.

            Γνωρίζουμε τις δυσκολίες υλοποίησης της συγκεκριμένης ιδέας, δεδομένου ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε ταυτόχρονα περιφερειακή πολιτισμική και πολιτιστική συνείδηση βασισμένη στο δόγμα "Η ισχύς εν τη ενώσει".

            Μπορούμε όμως να πετύχουμε γιατί διαθέτουμε πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας και το απαραίτητο στελεχιακό και πολιτικό προσωπικό.

Editorial

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση