.

Διαφήμιση

 

User login

Σώστε τον Φίκο στο Ακταίον - Save Ficus tree

Πριν από λίγες ημέρες με θλίψη διαπιστώσαμε ότι ο τεράστιος, εμβληματικός και άλλοτε σκιερός φίκος μπροστά από το Ακταίον έχει υποστεί καθολική ξήρανση της κόμης του (φυλλωσιάς). Η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ προκάλεσε χιλιάδες αντιδράσεις, στενοχώρια, ανησυχίες και σχόλια αλλά κυρίως έγειρε ερωτήματα για το ποιος ή τι φταίει για την καταστροφή του.

Οι φίκοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου. Μάλιστα λόγω της ιδιαιτερότητάς τους έχει δημιουργηθεί και ιδιαίτερο είδος με την ονομασία Φίκος ο Ροδίτικος. Κάποιοι από αυτούς όπως ο φίκος του Ακταίον αποτελεί και τοπόσημο της πόλης μας.

Το Μαντράκι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επομένως ως μέρος του συνόλου προστατεύεται και ο φίκος από βλαπτικές ενέργειες.

Ήδη η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακές έρευνες εντόπισαν την ύπαρξη φυτοτοξικής ουσίας!

Επειδή η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του κάθε πολίτη ξεχωριστά (άρθρο 24 Συντάγματος) απαιτούμε να διαλευκανθεί άμεσα το θέμα και να πληροφορηθούμε ποιος ή τι φταίει για την καταστροφή του φίκου.

Επίσης κάνουμε έκκληση στον Δήμο Ρόδου να πράξει κάθε τι για την διάσωση του φίκου 

Editorial

Διαφήμιση