.

Διαφήμιση

 

User login

16 χρόνια δράσης: έντονα συναισθήματα, χαράς, δημιουργίας, συγκινήσεων αλλά και απογοητεύσεων.

Συμπληρώνουμε φέτος τον Ιούνιο 16 χρόνια συνεχούς δράσης για έναν κόσμο καλύτερο, «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα χωρίς πόνο και τραγωδίες»

16 χρόνια έντονων συναισθημάτων, χαράς, δημιουργίας, συγκινήσεων αλλά και απογοητεύσεων.

Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2004.   Ξεκινήσαμε την εκπαίδευση στα σχολεία με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας  και μέχρι σήμερα η ΕΥΘΥΤΑ έχει εκπαιδεύσει 45.524 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, 1.295 Εκπαιδευτικούς, 3.650 Στελέχη Στρατιωτικών Μονάδων και  Οπλίτες της 95ΑΔΤΕ Προσκόπους και Συλλόγους. Σχεδιάσαμε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, συνδυάζοντας τη θεωρία, τη βιωματική δράση για να εκπαιδεύσουμε τους  μαθητές τους  εκπαιδευτικούς, τους  στρατευμένους.  Έχει υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για όλες τις ηλικίες, με τις οποίες ενημερώθηκαν τουλάχιστον 70.000 συμπολίτες μας στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα  με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μέσω των εντύπων και πολλοί περισσότεροι κάτοικοι των νησιών μας με τις τηλεοπτικές  προβολές  και ραδιοφωνικών spot των κοινωνικών μηνυμάτων που η ΕΥΘΥΤΑ προωθεί σε όλη την Δωδεκάνησο. Με τους εθελοντές μας,  τα μέλη μας  και την υποστήριξη φορέων και Οργανισμών η ΕΥΘΥΤΑ υλοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές ενέργειες με θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία της  Ρόδου. Πιστοί στο όραμά μας και στους στόχους μας   συνεχίζουμε… για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε με στόχο να  δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς οδηγικές συμπεριφορές, για όλους τους  χρήστες του οδικού δικτύου.

Ήταν 6 Ιουνίου 2004 όταν ιδρύθηκε  η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου δίνοντας συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του ΑΚΤΑΙΟΝ, δύο χρόνια  σχεδόν μετά την τραγική και άδικη απώλεια του Δημήτρη. Πρωτοετής φοιτητής στο MEDITERRANEAN COLLEGE έχασε τη ζωή του στα19 του χρόνια, ενώ περπατούσε σε πεζοδρόμιο της Αθήνας πίσω από τα κιγκλιδώματα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα ασυνείδητος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ. « Μαμά η ζωή δεν μετριέται από την διάρκειά της αλλά από την προσφορά της » Η πρόταση του γιου  της προέδρου Ελένης Καρύδη, η κινητήριος δύναμη της προέδρου..  για να συσταθεί  η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου. Έφυγε..  τόσο άδικα και τραγικά. Μαζί όλοι εμείς στην ΕΥΘΥΤΑ, στοχεύουμε στον εκμηδενισμό των τροχαίων  να σταματήσει η χώρα μας να έχει τη χειρότερη θέση στα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στους νέους μας, να σταματήσουμε  τον ανθρώπινο πόνο.

Να σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αναπηρίες.. Ας ξεκινήσουμε.. έτσι σκεφτήκαμε..ευαισθητοποιημένοι  πολίτες, επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα στην πόλη μας που ζούμε και κυκλοφορούμε στη Ρόδο μας τον Ιούνιο του 2004.. έτσι σκεπτόμαστε και τώρα…

 Συσπειρωθήκαμε όλοι εμείς ..κομμάτι της  Ροδιακής κοινωνίας  και συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε φορείς και  ευαισθητοποιημένους πολίτες ώστε το μήνυμα για την ασφαλή οδήγηση να ακουστεί  τόσο δυνατά και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.. με όραμα «κανένας θάνατος στο δρόμο» καλλιεργώντας την οδική παιδεία με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης,  καθώς οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας με    τεράστιο οικονομικό –κοινωνικό κόστος.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις της  ΕΥΘΥΤΑ σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται έχοντας ως πρότυπο Ευρωπαϊκά προγράμματα για την οδική ασφάλεια , προγράμματα αντίστοιχων φορέων της  Ε.Ε, του Ο.Η.Ε, του Π.Ο.Υγείας,  της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών 2011-2020, της  Ευρωπαϊκής χάρτας για την οδική Ασφάλεια, της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που καθιερώθηκε με πρόταση της  FEVR(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) συμβούλου του ΟΗΕ. Για την εκπαίδευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων, έχουμε εκδώσει  βιβλία «Κυκλοφορώ και Τραγουδώ» και «Κυκλοφορώντας με τον Πανούλη» έντυπα  και  έχουν αποσταλεί  στις σχολικές μονάδες  σε όλη την Δωδεκάνησο και κοσμούν τις  βιβλιοθήκες  τους. Εκδόθηκαν και αγγλόφωνα έντυπα για τους τουρίστες.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης καθιερώσαμε το «Δέντρο της  Αγάπης» στηρίζοντας θύματα και οικογένειες  τροχαίων. Φέτος η ΕΥΘΥΤΑ προμηθεύτηκε από Δανία ειδικές ταινίες μείωσης ταχύτητας έξω από σχολεία. Δυστυχώς η πανδημία του Covid-19 δεν μας  επέτρεψε να υλοποιήσουμε την ενέργεια  και την μεταφέραμε  για την νέα σχολική χρονιά. Δημιουργήσαμε ένα 10σέλιδο εικονογραφημένο  βιβλιαράκι με  συμβουλές για ασφαλή οδήγηση. Κάθε Οκτώβριο  πραγματοποιούμε με επιτυχία την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», η Ρόδος ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που συμμετείχε και   όλοι μαζί εθελοντές, μέλη της  ΕΥΘΥΤΑ, σε συνεργασία με φορείς  και να κατανοήσουν οι οδηγοί  ότι «Όλοι διασκεδάζουμε ..ο ένας  δεν πίνει ..Ο Οδηγός της  παρέας».

Συνάντηση  της  προέδρου  με τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο, συχνές ενημερώσεις στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, των εκπροσώπων της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού του Δήμου και της  Π. Ν. Αιγαίου,  παραστάσεις στη Αρμόδια Επιτροπή της  Βουλής των Ελλήνων, τόσο στη  συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου   όσο  και για θέματα Οδικής Ασφάλειας με μοναδικό στόχο στην πρόληψη και μείωση των θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία και των θανάτων. Έχουν κατατεθεί σχετικά  υπομνήματα και έχουν αποσταλεί διαχρονικά εκατοντάδες σχετικά έγγραφα προς τους Πρωθυπουργούς, αρμόδιους Υπουργούς,  σε φορείς  και υπηρεσίες   του Δήμου Ρόδου και  της Π.Ν. Αιγαίου.

Καθιερώθηκε την Μ. Πέμπτη να μοιράζονται κόκκινα αυγά ή Αναστάσιμες λαμπάδες και αλκοτέστ μιας χρήσης σε οδηγούς με μηνύματα για ασφαλή οδήγηση. Έχουν μοιραστεί 5.300.

Σε διάφορες δράσεις η ΕΥΘΥΤΑ, έχει μοιράσει σε οδηγούς πάνω από 15.000 αλκοτέστ μιας χρήσης μαζί με εθελοντές, μέλη και μέλη του Φ.Σ. Δω/σου και της ΣΥΦΑΚ με το μήνυμα Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Συμμετέχει  σε όλες της εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε, τον Π.Ο.Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως τη Παγκόσμια  Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την  καμπάνια  project EDWARD κάθε Σεπτέμβρη της  Ευρωπαϊκής Αστυνομίας,  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων κάθε Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη.

Συμμετείχε στην Παγκόσμια Συνάντηση των ΜΚΟ Οδικής Ασφάλειας και Θυμάτων Τροχαίων στις Βρυξέλλες το 2009 και στα Χανιά το 2019 υπογράφοντας το ψήφισμα συνηγορώντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα δικαιώματα των τροχαίων θυμάτων,  τους στόχους SDGs ως πλαίσιο ενσωμάτωσης της οδικής ασφάλειας σε όλους τους τομείς με στόχο την μείωση των θανάτων και των σοβαρών  τραυματισμών κατά 50% έως το 2030, αναγνωρίζοντας τη σημασία  των περιφερειακών πρωτοβουλιών για την προώθηση διατομεακών συμπράξεων οδικής ασφάλειας.

Έχει διοργανώσει ημερίδες με εισηγητές Υπουργούς,  με επιστήμονες, όλων των ειδικοτήτων (Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μηχανικοί, ιατροί,  δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, δάσκαλοι οδήγησης εκπρόσωποι ΜΚΟ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευμένοι σε αντικείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της οδικής ασφαλείας  και συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και χώρες της  Ε.Ε με παρουσιάσεις, ενημερωτικά έντυπα και δημοσιεύσεις σε εθνικά περιοδικά  και ημερήσιο τύπο.

Όσον αφορά στον τομέα των έργων έχει σχεδιάσει δύο διαβάσεις πεζών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της  Ρόδου (Γ.Λ Κρεμαστής & Οlymbic Palace στη μνήμη θυμάτων τροχαίων) μετά από  επικοινωνία  με τις     αρμόδιες Υπηρεσίες.)

Έχει συνδιοργανώσει 4 Μαθητικούς Διαγωνισμούς όλων των βαθμίδων στη Δωδεκάνησο  και 1 Περιφερειακό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας, ελεύθερο σχέδιο, κολλάζ, σκίτσο, σταυρόλεξο,  τραγούδι, Ρ/spot  TV/spot, κατασκευή, αφίσα  για την Οδική Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Π.Ν.Αιγαίου. Τα έργα  αξιολογούνται και κοσμούν τα τετράδια και τα ημερολόγια   της ΕΥΘΥΤΑ.  Απονέμονται  έπαινοι «τιμής ένεκεν» στους συμμετέχοντες.

Editorial

GAS SERVICE

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαφήμιση