.

Διαφήμιση

 

User login

Σε εξέλιξη οι αυτοδιοικητικές εκλογές Πρώτος γύρος

Με 1.441 δημοτικούς και 105 περιφερειακούς συνδυασμούς να κατέρχονται στην αναμέτρηση των εκλογών, σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε την Κυριακη ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί  και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Φέτος, η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει αργότερα σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού υποψηφίων. Στις καθιερωμένες δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προχώρησαν υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

 • Περιφέρεια Αττικής

«Τους καλώ όλους να ψηφίσουν για το μέλλον τους», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Νέα Σμύρνη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής,Γιάννης Σγουρός, ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές κορυφαία στιγμή για την αυτοδιοίκηση. 

 • «Σήμερα δεν είναι ημέρα των υποψηφίων, αλλά των πολιτών», δήλωσε η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Επίσης, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς τους δικαστικούς, τις εφορευτικές επιτροπές και τους ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς όπως είπε, κάνουν τα αδύνατα, δυνατά, για να διασφαλίσουν τις ορθές διαδικασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της κάλπης, η Ρ. Δούρου απάντηση πως «το πείσμα, η αισιοδοξία και η βεβαιότητα στις γειτονιές του Περάματος και του Ασπροπύργου» δεν της επιτρέπουν να μην αισιοδοξεί.

 Την επομένη των εκλογών, «ο λαός πρέπει να είναι πιο ισχυρός, να αποσπάσει βελτιώσεις, να ανοίξει ο δρόμος για μια καινούργια προοπτική», δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Παφίλης,  ο οποίος ψήφισε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. «Όσοι διστάζουν ας κάνουν το βήμα τώρα», πρόσθεσε. 

 • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 «Σήμερα αποφασίζουμε για τον τόπο μας», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπόστολος Τζιτζικώστας, εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στο Δέλτα Θεσσαλονίκης, στο οποίο ψήφισε. «Ψηφίζουμε για να πάμε τη Μακεδονία μπροστά» και  «για να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», ανέφερε. 

 • Έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. «Να ψηφίσει όποιον θέλει, αλλά το πρωτεύων είναι να έρθει και να ψηφίσει για να μην αφήνουμε αυτά που θέλουμε να φέρουμε σε άλλους», σημείωσε

Την εμπιστοσύνη του στο «φιλότιμο» των Μακεδόνων και την κρίση των δημοκρατικών πολιτών, εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,Μάρκος Μπόλαρης, ενώ πρόσθεσε πως ξεκινά μια αλλαγή στον ορίζοντα η οποία θα επισφραγιστεί την επόμενη Κυριακή. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ, χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράνομη την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών «για να εμποδιστεί ένα υποδειγματικό δημοψήφισμα». Το ότι είναι άτυπο πρόσθεσε, δεν αφορά τους διοργανωτές αλλά «το έλλειμμα της κυβέρνησης». 

 • Δήμος Αθηναίων

 «Το μέλλον ανήκει στις μεγάλες μητροπόλεις», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στους Αμπελόκηπους, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ς, Γιώργος Καμίνης. Είπε επίσης, πως με την καθολική τους συμμετοχή, «οι πολίτες σήμερα ψηφίζουν για την αξιοπρέπεια, το σχέδιο και την προοπτική της Αθήνας». 

 • «Σε αυτή την όμορφη μέρα, οι πολίτες αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στην κατάληψη και να βάλουν φραγμό στην αναρχία», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, που ψήφισε στο 43ο εκλογικό διαμέρισμα. «Μπορούμε όλοι και όλες μαζί να σηκώσουμε την πόλη ψηλά», πρόσθεσε.

 «Σήμερα, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, με τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, αλλάζουν την Αθήνα βάζουν τέλος στην εποχή της εγκατάλειψης και των έργων βιτρίνας», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από την Κυψέλη όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Επίσης, επεσήμανε πως η παράταξή του, δίνει τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή «για την Αθήνα της δημοκρατίας για μια Αθήνα για όλους τους πολίτες». 

 • Ως «τη μόνη ανεξάρτητη υποψηφιότητα στην Αθήνα» χαρακτήρισε τη δική του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Δήλωσε επίσης, πως η παράταξή του διέψευσε τις δυνάμεις του κατεστημένου και διεξήγαγε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια και με πολύ αγάπη για την Αθήνα.

«Η λαϊκή πλειοψηφία που ζει στην Αθήνα σήμερα, με τη ψήφο της μπορεί να σταθεί απέναντι στους εκβιασμούς και στην κοροϊδία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός. «Μπορεί να τιμωρήσει τους ψευτοσωτήρες και τους σημερινούς διαχειριστές, να διαμορφώσει τη δική της δυναμική, να διαμορφώσει τα δικά της δεδομένα», πρόσθεσε.

 • Δήμος Θεσσαλονίκης

 «Στις εκλογές πάντα ανησυχούμε. Αλλά είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που ψήφισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. «Ήταν ωραίος ο προεκλογικός αγώνας, ήρεμος και χωρίς κακές εξάρσεις» είπε.

 • Ερωτώμενος για το δημοψήφισμα για το νερό που βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από εκλογικά τμήματα, τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη. «Είναι αυτονόητο το τι θα ψηφίσει ο λαός», ανέφερε.  Επίσης, χαρακτήρισε «ανόητη χειρονομία» την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών που χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης  για το δημοψήφισμα εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων, όπου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

 «Η συμμετοχή του πολίτη στην εκλογική διαδικασία, είναι συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος  άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 23ο Λύκειο της πόλης. 

 • Δήμος Πειραιά

 «Άσκησα την ψήφο μου με σεβασμό στον αξιακό κώδικα του Πειραιά», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, από το 9ο Γενικό Λύκειο Πειραιά. Όπως είπε, οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και η ψήφος του πολίτη μία, με την οποία «παίρνουμε τις τύχες της πόλης και της πατρίδας μας στα χέρια μας».

 • «Από το πρωί στις κάλπες κυοφορείται η αλλαγή», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, που ψήφισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τον Πειραιά και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Επίσης, αναφέρθηκε σε σοβαρά κρούσματα παραβίασης της εκλογικής νομιμότητας σε τμήματα του Πειραιά.

 Την ευχή ότι η σημερινή ημέρα, θα είναι μια ημέρα «αλλαγής και ανατροπής για τον Πειραιά», εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος  Γιάννης Μώραλης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. «Ελπίζω να μας το επιτρέψουν οι πολίτες να το πράξουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία.

 • Προβλήματα νωρίτερα

Με προβλήματα ξεκίνησε το πρωί η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα. Ειδικότερα, με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών ξεκίνησε η ψηφοφορία σε τρία εκλογικά τμήματα της Πάτρας, στο 457, στο 550 και στο 558, λόγω έλλειψης μελών της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, η ψηφοφορία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ σε ένα εκλογικό κέντρο παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα κλειδιά του σχολείου, το οποίο όμως επιλύθηκε σχεδόν άμεσα.

 • Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν το πρωί κατά την εκλογική διαδικασία στη Βόρεια Ελλάδα. Σε εκλογικό τμήματα της Πέλλας δεν προσήλθαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία και τους παραλάβει από το σπίτι τους περιπολικό.

Επίσης, τη νύχτα άγνωστοι διέλυσαν το εκλογικό περίπτερο των Ενεργών Πολιτών Ν.Ψυχικού-Φιλοθέης-Ψυχικού με υποψήφια δήμαρχο τη Νάντια Σουμπασάκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού «το εκλογικό περίπτερο είχε τοποθετηθεί στη Λεωφόρο 25ης Μαρτίου μετά από ομόφωνη απόφαση της διαπαραταξιακής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο τραμπουκισμός των αντιπάλων μας “μυρίζει” ακροδεξιά και πανικό και μας γυρίζει πίσω δεκαετίες».

 • Πώς ψηφίζουμε - Αργότερα οι εκτιμήσεις της Singular Logic

Σημειώνεται ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Η δύναμη του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ανέρχεται σε 9.871.733 για το 2014, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

 • Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση για τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν στις 22:15. Ωστόσο φέτος, οι πολίτες θα πληροφορηθούν την πρώτη εκτίμηση από τη Singular Logic στις 22:00. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατεβαίνουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί συγκριτικά με το 2010, λειτουργούν 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, άρα αυξάνεται ο αριθμός των ψήφων που καταμετρούνται. Παράλληλα, παρουσιάζεται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Την ίδια ώρα, 626 συνδυασμοί από τους συνολικά 1.441 που παίρνουν μέρος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι κοινοί με το 2010.

 • Οι εκτιμήσεις γίνονται από το 20% των εκλογικών τμημάτων, δηλαδή 4.900 τμήματα από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).Πάντως, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει νικητής από τον α' γύρο τόσο στις περιφέρειες, όσο και στους μεγάλους δήμους.

Αυξημένος κατά πολύ, σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές,

 • Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, ενώ εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι διαμένουν σε απόσταση άνω των 200 χλμ από το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν και όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος ηλικίας.

Για τις δημοτικές εκλογές, αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος. Για τις περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν μόνο για τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητάς τους. Οι σταυροί  κυμαίνονται από έναν έως τέσσερις, ανάλογα με τους περιφερειακούς συμβούλους που εκλέγονται ανά περιοχή.

 • Οι ψηφοφόροι οι οποίοι εκ παραδρομής δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Χρειάζεται όμως να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον Δήμο που είναι εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».

Τη δυνατότητα να μάθουν πού ψηφίζουν έχουν οι ψηφοφόροι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, του υπουργείου Εσωτερικών ή μέσω ενός τηλεφωνήματος στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, στον αριθμό 213 1361500 (15 γραμμές) TVXS.GR

Editorial

GAS SERVICE

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαφήμιση