.

Διαφήμιση

 

User login

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση - Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου

Νέα σύσκεψη έχει σήμερα στις 18:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, εν μέσω της πίεσης που δημιουργεί η μη συμφωνία με την τρόικα, αλλά και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

  • Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς στο τέλος αυτής της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στα «καυτά» ζητήματα των πλειστηριασμών, του ενιαίου φόρου ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων.

Τέλος εντός 20ημέρου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται 48 ώρες πριν από τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων κι ενώ στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν σημειώνεται πρόοδος.

  • Εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Β.Σόιμπλε και τον Όλι Ρεν, έπειτα από πρωτοβουλία των ίδιων. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κανένας εκ των δύο δεν έθεσε ζήτημα πλειστηριασμών, μολονότι συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Αντιθέτως, συζητήθηκε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο κ. Ρεν αντιμετωπίζουν θετικά την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος τον Απρίλιο και επιπλέον εξέφρασαν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης. Έτσι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική πλευρά δεν έχει κανέναν λόγο να υποχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας.

  • Ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα

Ειδικά, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους των δανειστών,επικαλούμενοι και τους σχετικούς διαλόγους μεταξύ τρόικας και των αρμόδιων υπουργών που είδαν το φως της δημοσιότητας.Οι πλειστηριασμοί μπορεί να είναι το πιο «καυτό» ζήτημα, ωστόσο τα αγκάθια είναι αρκετά. Η τρόικα επιμένει στις εκτιμήσεις της για «τρύπα» περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν πείθεται από το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί από την αυξημένη εισπραξιμότητα του φόρου

  • Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αρνείται την άρση κάθε προστατευτικού ορίου, αν και ο Γ.Βρούτσης δέχεται την πρόταση για άρση του βέτο του υπουργού Εργασίας σε ομαδικές απολύσεις, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει γνωμοδότηση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με το σχέδιό της για τα ΕΑΣ, το οποίο είναι αρκετά μακριά από αυτά που ζητά η τρόικα.Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και το θέμα των πλειστηριασμών «ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη.

  • Δύσκολες ισορροπίες 

Η προ ημερών σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε σε ήπιους τόνους. Ο υπουργός Ανάπτυξης  Κ.Χατζηδάκης προσπαθούσε να διατυπώσει μια συμβιβαστική πρόταση με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξηγούσε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, οπότε επενέβη ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίζει σε αυστηρό τόνο ότι το όριο στις διαπραγματεύσεις είναι αυτό που έχει συμφωνήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό, δηλαδή η προστασία δηλαδή της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης αν πρόκειται να απορριφθούν οι ρυθμίσεις στη Βουλή και να αποθαρρύνουν την κοινωνία που περιμένει θετικά μηνύματα έπειτα από τέσσερα χρόνια πίεσης και θυσιών.Ενδεικτικό του κλίματος και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούν για «ενδοτικούς διαπραγματευτές», εννοώντας ορισμένους υπουργούς που συνομιλούν με την τρόικα, «οι οποίοι θα πάνε τη χώρα στα βράχια». 

  • «Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που επικρατεί στις ΚΟ των δύο κομμάτων, επισημαίνει ότι «αυτά που λέει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Δεν περνούν από τη Βουλή».Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαμαράς θέτουν σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο το ερώτημα: «Πόσο σημαντικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας του;».Είναι γεγονός ότι στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί τεράστια αναστάτωση, όπως αποτυπώνεται από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις δημοσίως, αλλά και προς τους υπουργούς.Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη προειδοποιούν ότι τα νεύρα είναι τόσο τεταμένα ώστε μεγάλα και μικρά θέματα απειλούν «να μετατρέψουν τη Βουλή σε Τέξας».

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδοτεί με τις προσκλήσεις του προς βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ.Η υπενθύμιση της θέσης αυτής από την αξιωματική αντιπολίτευση την Κυριακή, προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και του Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος όταν πρωτοδιατυπώθηκε η παρότρυνση αυτή, την χαρακτήρισε πρόσκληση σε αποστασία.Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα λίγες ημέρες πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία (στις 7 Δεκεμβρίου για τον προϋπολογισμό) δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.Θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα ο κ. Βενιζέλος θα κλιμακώσει την επίθεσή του στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματος, πιθανότατα και με την εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.epikaira 

Editorial

Διαφήμιση