.

Διαφήμιση

 

User login

Σε λειτουργία οι μονάδες της ΔΕΗ - Τέλος στην απεργία

 Αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και την επίδοση των φύλλων πορείας. Στη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες το απόγευμα της Κυριακής, αποφασίστηκαν σε συντονισμό με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ νέες κινητοποιήσεις με τη μορφή συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη, ενώ η 48ωρη απεργία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα. Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν επίθεση στους απεργούς και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

  • «Είμαστε επιστρατευμένοι, όχι υποταγμένοι» αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση τη χώρας βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης».

«Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευτεί η Δημοκρατία», σημειώνουν σε ανακοίνωση τους. 

  • «Ο αγώνας μας πήρε πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Απευθύνουμε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και στους φορείς της χώρας να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με στόχο την αποτροπή των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων της κυβέρνησης»,  επισημαίνου, συμπληρώνοντας ότι «δρομολόγιο της κυβέρνησης είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση που τορπιλίζει – υπονομεύει το θεσμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος». «Στα πλαίσια αυτά η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων μελών ολοκληρώνεται σήμερα 6/7/2014 τα μεσάνυχτα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Είχε προηγηθεί η επίταξη των κτιρίων και η επίδοση των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

  • Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την επιστράτευσης.  Σε πολιτική ανυπακοή κάλεσε τους απεργούς της ΔΕΗ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Σκαϊ, χαρακτηρίζοντας «αντιλαϊκό και πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο» την πολιτική επιστράτευση των συνδικαλιστών. «Οφείλουμε να υπακούουμε μόνο στους νόμους και το Σύνταγμα. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να αντιστέκεται και το Σύνταγμα μας το ίδιο το αναγνωρίζει», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε  πολιτική επιστράτευση μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση μόνο σε ενδεχόμενο θεομηνίας, ή κινδύνου απο τη δημόσια υγεία. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγειά δεν μπορεί να γίνεται προληπτικά», σημείωσε.

  • «Είναι φανερό πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη μικρή-ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Στο πρόσφατο παρελθόν οι συγκυβερνώντες σήμερα, διαφωνούσαν με την πώληση της ΔΕΗ και καταδίκαζαν τις "λογικές" των επιστρατεύσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ. «Τώρα, δείχνοντας νομιμοφροσύνη στις εντολές της τρόικας και των δανειστών, αλλάζουν προσωπείο, προσπαθώντας μάταια να πείσουν με τον δημόσιο λόγο βουλευτών και στελεχών τους, ότι το αντεθνικό εγχείρημα της "μικρής" ΔΕΗ και μάλιστα με φύλλα πορείας, θα έχει όφελος για τα δημοσιονομικά, τα νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

  • Στον αντίποδα, στελέχη της κυβέρνησης, εμμένουν στην ορθότητα του μέτρου της επιστράτευσης, εξαπολύοντας επιθεση στην αξιωματική. αντιπολίτευση. «Δικτάτορες» χαρακτηρίζει τους απεργούς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφοντας τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι όσοι δεν εφαρμόσουν τον νόμο θα υποστούν τις συνέπειες.

 Με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»  η ενεργειακή αγορά θα αποκτήσει έναν νέο ισχυρό «παίκτη», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίουμιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο. Παράλληλα, ανέφερε ότι , δεν  θα αλλάξει τίποτα για τους 2 εκατομμύρια πολίτες  εκατομμυρίων πολιτών που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ». «Όσοι καλούν λοιπόν τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στον περιβόητο "ανένδοτο" κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά. Καλλιεργούν τον φόβο για να υπερασπιστούν κατεστημένα προνόμια»,σημείωσε.

  • «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την οικονομία, τον τουρισμό με τη δημόσια υγεία, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί. Θα φτάναμε στο σημείο να κατεβούν οι διακόπτες» ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔΑνδρέας Παπαμιμίκος. «Πρέπει επιτέλους να μπει το μαχαίρι στον κόκαλο και η κυβέρνηση το βάζει. Δεν θα αφήσουμε κανένα να δρα ανεξέλεγκτα» σημείωσε το στέλεχος της ΝΔ.

«Ορισμένοι συνδικαλιστές θεωρούν τη ΔΕΗ τσιφλίκι τους». σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τουριστική περίοδο και είναι καταστροφικό για τη χώρα να γίνουν διακοπές ρεύματος». tvxs.gr

Editorial

Διαφήμιση