.

Διαφήμιση

 

User login

Το έγκλημα στα δάση της Ρόδου συνεχίζεται... Γράφει ο Παναής Παναγιώτης - ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ -ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

Μετά τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν το νησί μας τα τελευταία χρόνια έπεται και συνέχεια με την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτόμηση η οποία έρχεται  για να δώσει την χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει. Η Ρόδος αποτελεί την εξαίρεση σε όλα τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ακόμη και από πολύ μεγαλύτερα νησιά όπως η Κρήτη διαθέτοντας πλούσια δάση και πόσιμο νερό το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αυτή την άγρια πανίδα.

  • Δυστυχώς  τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφικότατων πυρκαγιών όπως αυτή που ξεκίνησε από τον Άγιο Ισήδορορο και αποτέφρωσε .περίπου 140000 στρέμματα και την τελευταία στην Ίστριο  που έκανε στάχτη ότι είχε απομείνει. Η ανευθυνότητα κάποιον πολιτών απέναντι στο φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ανικανότητα των αρμοδίων και την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που θα επέβαλε αυστηρότατες ποινές στους εμπρηστές,  μας έχουν στερήσει περίπου τα 2/3 των δασών του νησιού.

Οι τελευταίες πλημμύρες μας έδειξαν πόσο χρήσιμα είναι τα δάση και ως αντιπλημμυρικοί μηχανισμοί και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην διάβρωση του εδάφους. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά που προανέφερα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα φέτος έρχεται να προστεθεί και η παράνομη υλοτόμηση. Η δεινή οικονομική κατάσταση των πολιτών σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης οδηγεί όλο και περισσοτέρους πολίτες στην παράνομη υλοτόμηση όχι μόνο δασικών φυτικών ειδών αλλά και ελαιώνων και ότι άλλο βρουν μπροστά τους.  Ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά ημιφορτηγά βανάκια ακόμη και μοτοποδήλατα με βενζινοπρίονα  εφορμούν στα δάση και όχι μόνο κόβοντας ότι βρουν μπροστά τους.  Μάλιστα επιλέγουν μέρες και ώρες που είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί (αργίες, βροχερές μέρες, βράδι). 

  • Δυστυχώς είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη όπου δεν επιτρέπεται η ελεγχόμενη υλοτόμηση των δασών.  Αποτέλεσμα αυτού είναι ο εκφυλισμός και ο φυσικός θάνατος των δασών εάν φυσικά δεν προλάβει κάποια πυρκαγιά. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο με υπόδειξη των δασικών αρχών και των επιστημόνων φυσικά απομακρύνονται τα γέρικα δέντρα αραιώνεται το δάσος και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαιώνιση του.

Οι Ιταλοί είχαν φέρει επαγγελματίες υλοτόμους από την βόρια Ιταλία οι οποίοι έφτιαξαν τον οικισμό του campo chiaro στην Ελεούσα με σκοπό την εκμετάλλευση της ξυλείας του προφήτη Ηλία και της ευρύτερης περιοχής πάντα βέβαια με την αυστηρή επίβλεψη του δασαρχείου.  Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα με δασικούς συνεταιρισμούς (όπως αυτούς που υπάρχουν στην βόρια Ελλάδα) οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται τα δάση με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις του δασαρχείου, με την υποχρέωση να φροντίζουν και να επιτηρούν τα δάση και να καθαρίζουν τους δασικούς δρόμους.

  • Με αυτό τον τρόπο θα εύρισκαν δουλειά νέοι άνθρωποι στα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά και θα προστατεύονταν και ο φυσικός πλούτος.  Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δε γίνεται, η γραφειοκρατία η αρτηριοσκλήρωση και οι δαιδαλώδεις διαδρομές  στο ελληνικό δημόσιο θα μας στερήσουν από το μεγαλύτερο αγαθό που είναι το φυσικό περιβάλλον. Μια βόλτα προς τον προφήτη Ηλία είναι αρκετή για να σας αποδείξει όσα γράφω  και να δείτε από κοντά την οικολογική καταστροφή που συντελείτε στο ομορφότερο δάσος του νησιού. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρμοδίους να κάνουν κάτι πριν είναι αργά.  

​ΠΑΝΑΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ - ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ                 

Editorial

GAS SERVICE

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΣΚΗΠΤΡΑ

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαφήμιση