.

Διαφήμιση

 

User login

Πρωτοφανή ποσοστά του Εθνικού Μετώπου σε γαλλικούς Δήμους...

Υποψήφιοι του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Eθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν προηγούνται σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, σύμφωνα με τα exit polls. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ιστορικά» εκλογικά αποτελέσματα για το ακροδεξιό κόμμα. Την ίδια στιγμή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του στην Αριστερά είναι πίσω από την κεντροδεξιά. Πάντως, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κυμάνθηκε στο 54,72%, έναντι του 56,25% το 2008. 

«Το Εθνικό Μέτωπο έφθασε να γίνει μια μείζων ανεξάρτητη δύναμη - μια πολιτική δύναμη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο», υποστήριξε η Λεπέν σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό TF1. 

  • Όπως μετέδωσε το France 24, ο ακροδεξιός υποψήφιος στο Ενάν-Μπομόν στη βόρεια Γαλλία εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με exit polls. Παράλληλα, το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στην πόλη Φορμπάκ (ανατολικά) και στις πόλεις Αβινιόν και Μπεζιέ (νότια).

Όλα τα κόμματα της γαλλικής κεντροαριστεράς μαζί συγκέντρωσαν το 43% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης εξασφάλισαν το 48%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών BVA. Κατά τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε το 7% των ψήφων, ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δεδομένου ότι υπέβαλε υποψηφιότητες σε περίπου 600 από τους 36.000 δήμους της Γαλλίας.

  • Οι εκλογείς σε 37.000 πόλεις και δήμους κλήθηκαν να ψηφίσουν σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται η πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία για τον Ολάντ, δύο χρόνια αφού ανέλαβε την εξουσία. Η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, αλλά και οι κακές επιδόσεις της γαλλικής οικονομίας αναμενόταν να πλήξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), αλλά και το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί δέχεται επίσης επικρίσεις λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων και διαφόρων σκανδάλων.

Περίπου 44,8 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι και έχουν δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των 930.000 υποψηφίων μελών δημοτικών συμβουλίων. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την 30ή Μαρτίου, όπου δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο. tvxs.gr

Editorial

Διαφήμιση