.

Διαφήμιση

 

User login

Γιατί οι Βρετανοί επιστήμονες συστήνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σε αντίθεση με τη θέση που υιοθετούν οι περισσότεροι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Υγείας, μεγάλη βρετανική ιατρική οργάνωση προτρέπει τους καπνιστές να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λέγοντας ότι αποτελούν την «πιο σοβαρή ελπίδα» εδώ και χρόνια για να καταφέρουν οι εθισμένοι στον καπνό να κόψουν το κάπνισμα.

Η σύσταση προς τους καπνιστές η οποία συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη το Royal College of Physicians, συνοψίζει την ολοένα αυξανόμενη θετική επιστημονική τάση  όσον αφορά στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σημειώνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ από τις όποιες πιθανές βλάβες.

Η έκθεση καταλήγει ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι συσκευές βοηθούν τους ανθρώπους περισσότερο από όσο τους βλάπτουν και ότι οι ανησυχίες σχετικά με το ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα οδηγήσει τους νέους να αρχίσουν τελικά το κάπνισμα του παραδοσιακού, κλασικού τσιγάρου, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Ο John Britton, διευθυντής του Center for Tobacco and Alcohol Studies στο Πανεπιστήμιο του Nottingham και επικεφαλής της επιτροπής που εκπόνησε την έκθεση, δήλωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους μισούς ή και ακόμη περισσότερους από τους καπνιστές να να κόψουν το κάπνισμα. Αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος για την υγεία, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση» κατέληξε.

Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι πολύ πιθανό να αμφισβητηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα επιχειρήματα για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους φορείς που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη χωρίς την επιβλαβή πίσσα και τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Κάποιοι στον τομέα της δημόσιας υγείας θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως την πρώτη πραγματική ευκαιρία που έχουν εδώ και χρόνια τα 40 εκατομμύρια των εθισμένων Αμερικανών προκειμένου να σταματήσουν το κάπνισμα.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν επικεντρωθεί στους πιθανούς κινδύνους της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όπως για παράδειγμα ότι, πιθανώς επεκτείνουν τη συνήθεια, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσαν να γίνει ο «προθάλαμος» που θα οδηγήσει τα παιδιά στο παραδοσιακό τσιγάρο ή, ότι ο ότι ατμός τους μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Stanton Α Glantz, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με τη σειρά του δήλωσε: «Εφαρμόζουν στην Αγγλία μια σειρά από πολιτικές για τις οποίες σε πέντε χρόνια από τώρα θα μετανιώσουν πολύ. Μετατρέπουν την Αγγλία σε ένα γιγαντιαίο πείραμα για λογαριασμό της βιομηχανίας καπνού».

Ωστόσο, κάποιοι Αμερικανοί ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας χειροκρότησαν την έκθεση, λέγοντας ότι η έμφαση σε πολιτικές που μειώνουν τις βλάβες, όπως αυτή που συνιστά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή, κάποια άλλη που δίνει καθαρές βελόνες σε χρήστες ναρκωτικών, θα σώσουν πιθανώς περισσότερες ζωές.

Η κόντρα ΗΠΑ - Βρετανίας 

«Πρόκειται για δύο χώρες με διαμετρικά αντίθετες θέσεις» δήλωσε ο Kenneth E. Warner, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Michigan. «Η μία επικεντρώνεται αποκλειστικά στους υποθετικούς κινδύνους, κανένας από τους οποίους δεν έχει τεκμηριωθεί. Η άλλη επικεντρώνεται στα πιθανά οφέλη».

Και πρόσθεσε: «Οι Βρετανοί λένε, ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πραγματικούς καπνιστές, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι φτωχοί και λιγότερο μορφωμένοι και ας μην επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στα παιδιά, που μπορεί ή και όχι να ασθενήσουν εξαιτίας του τσιγάρου μετά από 40 χρόνια».

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερους από 480.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Σε προηγούμενες δεκαετίες, το κάπνισμα υιοθετήθηκε από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά σήμερα στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καπνιστές τείνουν να είναι οι φτωχοί, οι λιγότερο μορφωμένοι, ακόμη και οι διανοητικά ασθενείς.

Αγορά εκατομμυρίων δολαρίων

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια αγορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν κερδίσει σε δημοτικότητα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι υπολόγιζε (ή, μπόρεσε να ρυθμίσει)  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πλαίσιο των ρυθμίσεων εντός του οποίου θα ενταχθεί.

Η συμβολή του Royal College of Physicians

Το Royal College of Physicians είναι η ομάδα σεβαστών γιατρών που βοηθά στον καθορισμό ιατρικών προτύπων στη Βρετανία.

Εξέδωσε μια πρωτοποριακή έκθεση σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος το 1962, που θεωρήθηκε ως πρόδρομος της έκθεσης του αμερικανικού γενικού χειρουργού του 1964 που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο.

Η τελευταία μεγάλη έκθεση της οργάνωσης για τη μείωση των βλαβών από τη χρήση καπνού δημοσιεύθηκε το 2007, πριν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνουν mainstream, με τους συντάκτες της να δηλώνουν ότι πρόκειται για μία εκ νέου προσπάθεια να αξιολογηθούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι του.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή μόνο σε ποσοστό 5% σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, συμπέρασμα που όπως υποστηρίζουν κάποιοι Αμερικανοί ειδικοί έχει «χαθεί» στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της βιασύνης να καταδικαστούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στην έκθεση αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νικοτίνης πιθανώς είναι ελάχιστες.

«Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει δημιουργήσει μια τεράστια ευκαιρία για τον καταναλωτή, αλλά και τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας ως προς τη χρήση της νικοτίνης» αναφέρει η έκθεση. Καθώς η τεχνολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων βελτιώνεται, «τόσο περισσότερο το όραμα μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από το κάπνισμα, και το κακό που προκαλεί, γίνεται πιο ρεαλιστικό». 

http://tvxs.gr/news/kosmos/giati-oi-bretanoi-epistimones-systinoyn-ilekt...

Editorial

50 ΧΡΟΝΙΑ - Απλά... ΒΑΠ!

http://www.vap.gr

Η ΒΑΠ έχει ως έδρα την Ρόδο αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Κοντά σας από το 1967, με το ίδιο μεράκι και όρεξη στηρίζουμε τον τόπο που μας έχει στηρίξει τόσα χρόνια! Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπύρα, τσάι με γεύσεις και τόσα άλλα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των καταναλωτών.

Διαφήμιση