.

Διαφήμιση

 

 

User login

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Η σημαντικότερη Αυτοδιοικητική δύναμη στο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ένα σημαντικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κάθε φορά που ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δυο αυτοί φορείς, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το σεμινάριο με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» που συνδιοργάνωσαν στην Ρόδο η Περιφέρεια με το ΚΕΚ Γεννηματάς και η μονάδα έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ομιλητές τον Δημήτρη Κούρκουλα, πρώην Υφυπουργό εξωτερικών και Πρέσβη της Ελλάδας στην Ε.Ε. και ο καθηγητής Σωτήρης Ντάλης διεθνολόγος και λέκτορας διεθνών σχέσεων και διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών.
Δεν υπήρχε ίσως καταλληλότερος χώρος από την γεμάτη μνήμες, ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση που πέραν τούτου αποτυπώνει την αγαστή συνεργασία και την υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής προς το Πανεπιστήμιο.
Τα σεμινάρια διεθνών σχέσεων πραγματοποιούνται κάθε μήνα στην Ρόδο προσδίδοντας στο νησί που υπήρξε σταυροδρόμι των πολιτισμών ένα σημαντικό βήμα προσεγγίσεων και αναλύσεων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων.
Συνοψίζοντας όσα σημαντικά ακούστηκαν για την γεωπολιτική και ιστορική πορεία των Βαλκανίων έως σήμερα, διαπιστώνουμε ότι κομβικό και σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση των σημερινών πολυεπίπεδων συνθηκών διαδραμάτισε η ένταξη της Ελλάδος στην ενωμένη Ευρώπη με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1979. Η ένταξη της χώρας μας αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων και σηματοδότησε την αλλαγή των πραγμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο που όπως αποδείχθηκε και οι υπόλοιπες χώρες αναζητούσαν και αναζητούν.
Τα Βαλκάνια έως τότε αποτελούσαν από πλευράς διεθνούς πολιτικής και σφαίρας επιρροής ένα μωσαϊκό με πολλαπλές ιδιαιτερότητες που όμοιό του δεν υπήρχε σε άλλη γεωγραφική περιφέρεια του κόσμου.
Η Ελλάδα ήταν και είναι χώρα του δυτικού κόσμου, ενταγμένη στις Ευρωατλαντικές δομές υπό την άμεση επιρροή του ΝΑΤΟ και της υπό διαμόρφωση ενωμένης Ευρώπης.
Η τότε Γιουγκοσλαβία αποτελούσε ένα ισχυρό ομοσπονδιακό κράτος, υπολογίσιμο στην διεθνή πολιτική σκηνή και ανήκε στο «Κίνημα των αδεσμεύτων» που ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι, στο οποίο εντάχθηκε και η Κύπρος του Μακαρίου.
Η Ρουμανία αν και ανήκε στις χώρες κομμουνιστικής ιδεολογίας είχε αυτονομήσει την πορεία της. Δεν βρισκόταν υπό την άμεση επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης καθώς ασκούσε την δική της πολιτική.
Η Αλβανία είχε ένα σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς όμως είχε αρνηθεί με το δικό της τρόπο ιδεολογικοπολιτικής απομόνωσης, τον σοβιετικό εναγκαλισμό και είχε στρέψει το βλέμμα προς την μεγάλη της αδελφή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας του Μάο, την οποία είχε προσεταιριστεί.
Η Βουλγαρία αποτελούσε τον βραχίονα της Σοβιετικής Ένωσης στα Βαλκάνια και ήταν πιστό και υποδειγματικό μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του σιδηρούν παραπετάσματος.
Τέλος η Τουρκία, αναζητούσε την ισορροπία της μεταξύ ανατολής και δύσης, σε μια αέναη σύγκρουση του Κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους με την οθωμανική και ισλαμική παράδοση. Η κατάσταση αυτή ίσως δεν έχει διαφοροποιηθεί και πολύ έως σήμερα αφού η σύγκρουση δύσης και ανατολής υφίσταται ενσαρκώνοντας ίσως από ιδρύσεως του κράτους αυτού έναν σύγχρονο μύθο του Σίσυφου.
Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τα Βαλκάνια και ο κόσμος άλλαξαν καθώς ο ρους της ιστορίας δεν σταματά. Σήμερα υπάρχουν εκτός της χώρας μας και χώρες εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και οι χώρες που προέκυψαν από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ ύψιστη επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας και της Κυπριακής πολιτικής, αποτελεί η ένταξη της Κύπρου παρά την παράνομη κατοχή εδαφών της μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Τα Βαλκάνια μετεξελίσσονται στην «Νοτιοανατολική Ευρώπη» και οι αλλαγές συνεχίζονται.
Πολλές εξελίξεις ακόμα κυοφορούνται και είναι βέβαιο ότι τα Διεθνή σεμινάρια της Ρόδου από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μας προσφέρουν γνώση και παρατήρηση για να αξιοποιήσουμε την στρατηγική θέση της Ελλάδας στον κόσμο.
Ιωάννης Φλεβάρης
Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση