.

Διαφήμιση

 

 

User login

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΞΥΝΟΜΙΛΑΚΗ

ΑΜΕΣΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Με τα περισσότερα αιτήματα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου συντάσσονται τόσο ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ Γιώργος Στασινός, όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) κ Δημήτρης Ξυνομιλάκης.

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά τα θέματα που είχε στην ατζέντα του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Αναλυτικά τα πορίσματα των 2 συναντήσεων με :

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΤΕΕ) Κ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΣΙΝΟ :

·        Για τα επαγγελματικά δικαιώματα:

Εκ παραδρομής δεν δόθηκε το δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών σε Αρχιτέκτονες, γεγονός που θα διορθωθεί άμεσα.

·        Ασφαλιστικό – εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών:

Είναι απαράδεκτα υπέρογκες και έχουν οδηγήσει το 80% των μηχανικών σε αδυναμία κάλυψης των εισφορών τους.

·        Υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας ιδιοκτήτη για την έκδοση αδειών :

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διαγραφεί η υποχρέωση αυτή άμεσα.

·        Υποχρέωση προσκόμισης σε επεξεργάσιμη μορφή των διαγραμμάτων δόμησης για την έκδοση αδειών :

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διαγραφεί η υποχρέωση αυτή άμεσα. «Υπάρχει ξεκάθαρο θέμα υποκλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας των μηχανικών όλης της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Στασινός .

·        Απλοποίηση της διαδικασίας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

Θα πρέπει η διαδικασία διευκόλυνσης της προκήρυξης Διαγωνισμών από φορείς να προχωρήσει άμεσα. Ο κ Στασινός ζήτησε την αρωγή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ως προς την εκπόνηση Διαγωνισμών από τον Δήμο Μυτιλήνης. Ο κ Σκιαδόπουλος έθεσε όλη την τεχνογνωσία του Διοικητικού Συμβουλίου στη διάθεση του Προέδρου του ΤΕΕ, ώστε αυτή να μεταλαμπαδευτεί σε όσους επιθυμούν τη βοήθειά του Συλλόγου.

·        Θεσμικές και επιστημονικές συνεργασίες για την εξέλιξη των Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.

Σε συνεργασία με τον κ Αντώνη Γιαννικουρή, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, συζητήθηκε ένα νέο πλαίσιο εξέλιξης του επιστημονικού τμήματος των Συνεδρίων, με ακόμα πιο δυναμική συνεργασία μεταξύ των 3 φορέων. Επιπλέον συζητήθηκαν θεματολογίες αποστολής εισηγήσεων που θα τεθούν προς τους μηχανικούς όλης της χώρας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να είναι εισηγητές στο επόμενο Συνέδριο.

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) Κ ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΥΝΟΜΙΛΑΚΗ :

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», για το οποίο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου έχει εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του για τη δρομολογούμενη, μέσω του συγκεκριμένου Π.Δ., προσπάθεια ισοπέδωσης και ευτελισμού των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των Αρχιτεκτόνων μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων.

Ο κ Ξυνομιλάκης παρουσίασε εκτενώς στον κ Σκιαδόπουλο το νέο φάσμα δράσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, ενώ στάθηκε στην προσφυγή του Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα των δικαιωμάτων. Ο κ Ξυνομιλάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα θα ακυρωθεί σύντομα.

·        Υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας ιδιοκτήτη για την έκδοση αδειών :

Είναι απαράδεκτο, θα πρέπει να διαγραφεί η υποχρέωση αυτή άμεσα.

·        Υποχρέωση προσκόμισης σε επεξεργάσιμη μορφή των διαγραμμάτων δόμησης για την έκδοση αδειών :

Ο κ Ξυνομιλάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επισυνάπτεται το Διάγραμμα Δόμησης από τους μηχανικούς, ούτε σε επεξεργάσιμη, ούτε σε ανεπεξέργαστη μορφή, καθότι αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του μηχανικού.

·        Απλοποίηση της διαδικασίας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να γίνουν πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια απαλλαγής έργων από την υποχρέωση να δρομολογούνται μέσα από Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Το ζήτημα το γνωρίζει προσωπικά ο ίδιος σε βάθος, ως μέλος των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.). Θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα Συμβούλια αυτά να έχουν περισσότερο αυστηρά κριτήρια όταν απαλλάσσουν ως «μη αξιόλογο» ένα έργο από την υποχρέωση να προχωρήσει μέσα από τη διαδικασία των Πανελλήνιων Διαγωνισμών.

·        Θεσμικές και επιστημονικές συνεργασίες για την εξέλιξη των Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού.

Θα τεθεί υπ΄ όψιν του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΔΑΣ μία περισσότερο ουσιαστική συνεργασία στο επιστημονικό τμήμα των Συνεδρίων, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Αρχιτέκτονες της χώρας να παρουσιάσουν τα πορίσματα, την έρευνα και τις επιστημονικές τους προτάσεις στο επόμενο Συνέδριο

ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, Κ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗ:

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν οι κκ Γιαννικουρής και Σκιαδόπουλος. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν πλήθος απόψεων σε ζητήματα που αφορούν τους Αρχιτέκτονες μηχανικούς και υπήρξε σύμπνοια απόψεων. Αμφότεροι αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί σύντομα μία κοινή συνεδρίαση μεταξύ των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΕΕ τμήμα Δωδ/σου και του ΣΑΔ, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις σε καίρια θέματα που αφορούν τον κλάδο.

 

 

 

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς

Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

 

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

ΩΒΕΡΝΗ

ΚΑΦΕ ΩΒΕΡΝΗ. Μεσαιωνική Υπεροχή στη Ρόδο!

Διαφήμιση